Донбас раскида украјинске окове: Руски језик постаје једини државни језик у ЛНР

donbas

Закон ће ступити на снагу након што га предсједник ЛНР потпише и објави на сајту парламента

Парламент Луганске народен републике унио је измјене у устав ЛНР којим руски језик постаје једини државни језик у републици.

По уставу ЛНР, у републици су постојала два службена језика – руски и украјински.

Раније је комитет Народног савјета (скупштина) подржао иницијативу шефа републике Леонида Пасечника којим је руски језик постати јединствени државни у ЛНР.

Измјене Устава су одобрене данас на сједници Народног савјета. Закон ће ступити на снагу након што га предсједник ЛНР потпише и објави на сајту парламента.

Подсјетимо, војна операција украјинских власти против самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике траје још од 2014. године. Према подацима УН за тај период, погинуло је око 13.000 људи.

Питање рјешавања кризе се разматра, између осталог и током сусрета Контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа која регулишу деескалацију конфликта. Међутим, и након споразума о примирју, између зараћених страна настављају се гранатирања, подсјећа Спутњук.

Контакт-група за Донбас, раније је у Минску усагласила „Штајнмајерову формулу“, која утврђује поступак ступања на снагу закона о посебном статусу Донбаса.

Извор:
ИН4С