Обавезна вакцинација – да или не?

Protest-pravo-na-izbor

Да ли ће институције државе схватити да се поверење грађана добија кроз јавну стручну расправу и уверљиве доказе о исправности вакцина, а не кроз репресалију, присилу и кажњавање?

У Београду је 31. маја 2020. одржан је протестни скуп „Нећу да морам – хоћу да бирам”против присилне вакцинације у организацији удружења родитеља деце оштећених вакцинама и НВО „НоВа“ и „Право на избор“.

Непосредан повод за организацију скупа било је ступање на снагу Правилника о програму обавезне и препоручене имунизације (који је Влада Републике Србије усвојила последњег дана ванредног стања), којим се прописује да је од 6.маја 2020. године обавезна и вакцина против сезонског грипа и то за: труднице или оне које планирају трудноћу, децу старију од 6 месеци, оболеле од астме, лица која имају поремећај кардиоваскуларног система, дијабетичаре и гојазне,пацијенте на дијализи, људе са малигним обољењима, старије од 65 година.

Обавезна је и вакцина против стрептококне пнеумоније и то за: децу од 2. до 5. године живота, хронично оболеле од кардиоваскуларних болести, плућне болеснике, дијабетичаре, лица оболела од мултипле склерозе, асматичаре Уведена је обавезна и вакцина против овчијих богиња за: труднице, децу у 6.разреду која их нису прележала, лица оболела од атоп.дерматитиса, екцема…

У Закону о заштити становништва од заразних болести, нешто раније измењена је и казнена одредба, по којој, за онога ко одбије вакцинацију минимална казна није више 30.000 већ 50.000 динара, док максимална казна износи 150.000 динара.

Такође, прописана је и обавезна вакцинација за запослене у здравству против девет болести, као и за запосленеу  јавним комуналним службама, за путнике и возаче у међународном саобраћају и друге категорије.

Вакцинација је цивилизацијско достигнуће које обезбедило бољу здравствену заштиту човечанства, али све пристуније наметање вакцинације и повећање броја вакцина без адекватне јавне расправе и доказа о исправности вакцина изазивају сумњу и неповерење у намере институција.  Паралелно расте и неповерење у рад Светске здравствене организације (WHO), по чијим се препорукама  вакцинација и спроводи.

Редакција iFamNews-а очекује да ће институције државе схватити да се поверење грађана добија кроз јавну стручну расправу и уверљиве доказе о исправности вакцина, а не кроз репресалију, присилу и кажњавање.

Извор:
ИФН