(ВИДЕО) „Нема правде, нема мира“ или црногорска борба за права црнаца у Америци

Бивши полицајац из Минеаполиса ухапшен је и оптужен за убиство из нехата Афоамериканца Џорџа Флојда којег је у понедељак привела полиција.

На снимку, снимљеном сигурносном камером оближњег ресторана, види се да Флојд сарађује с полицајцима након што су га извукли из возила и прије него што су га оборили на земљу.

У првобитном полицијском извјештају било је наведено да се Џорџ „физички опирао хапшењу”, што је натјерало једног од полицајаца да га „обузда”.

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције на којем се види полицајац бјелац како је осумњиченом црнцу притиснуо врат кољеном, док га овај упозорава да не може да дише, објавила је агенција АП.

Полицајац му је држао кољено на врату готово пет минута, иако га је Флојд преклињао да га не убије.

Немојте ме убити, молим вас, не могу да дишем”, рекао је Флојд.

Нема правде, нема мира

То је парола тродневних протеста који су прерасли у националне протесте поводом овог случаја.

Демонстрације су почеле неколико сати након што је градоначелник Џејкоб Фреј позвао тужилаштво да поднесе кривичне пријаве против полицајца који се на видео снимку види како држи кољено на врату Афроамериканца у лисицама, који се жалио да не може да дише и преминуо у полицијском притвору.

минеаполис, ватра, позар, сад

Стотине учесника протеста, од којих су многима лица била покривена, преплавили су улице око полицијске станице у сриједу увече, недалеко од мјеста на којем је Флојд ухапшен, узвикујући „Нема правде, нема мира“ и „Не могу да дишем“, а током ноћи њихов број се повећао на више хиљада.

Током три дана немира и сукоба са полицијом, припадници полиције су на демонстранте бацали сузавце, шок бомбе, гумене метке и слично док су демонстранти узвраћали каменицама, боцама итд. У једном од сукоба, учесници протеста су запалили и полицијску станицу, а дешавале су се и пљачке приликом нереда.

минеаполис, ватра, семафор, сад

Из тог разлога су на улице изашли припадници Националне гарде а у Минеаполису је након тродневних протеста уведен полицијски час. Предсједник САД Доналд Трамп казао је да је разговарао са члановима породице Џорџа Флојда.

минеаполис, секире, протест, сад

Он је, такође, рекао да „не можемо дозволити“ да демонстрације у Минеаполису „додатно склизну у незакоње, анархију и хаос“, преноси Ројтерс.

Pojedini objekti u blizini stradali su u požaru/Getty Images

Системска дискриминација, Црна Гора и хештагови

У Црној Гори у вријеме пандменије корона вируса најбоље су се могли уочити примјери дискриминације српског народа у Црној Гори као и Српске православне цркве.

Одговор на последњи удар аутократског режима Мила Ђукановића односи се на Цркву, што је јединствен случај у историји – политичка партија чији је предсједник атеиста жели да прави „националну“ цркву.

Никшић

Међутим, вратимо се тридесет година уназад и погледајмо све ове године диктатуре као и положај српског народа у Црној Гори.

Шта је друго до системска дискриминација када власт почне да прекраја историју, одузима национални идентитет, језик и културу, кидише на вјерске слободе а у међувремену не омогућава нормалан живот Срба у Црној Гори који су вјековно на тој територији те им дневно пријети депортацијом илити „тракторијадом“?

Да не говоримо уопштено о уништавању сваког сегмента друштва и институција, као и животне средине Црне Горе од стране власти.

„Не могу да дишем“: Тридесет година без ваздуха

И заиста, народ у Црној Гори је без ваздуха већ тридесет година. Пољуљани су сви морални и етички принципи као и сва демократска начела.

Истина и правда у Црној Гори је одавно изгубила свој смисао и значење. Хапсе се и туку дјеца на улицама, чини све како би се спријечиле мирне и достојанствене литије које су одговор на усвајање неуставног и антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести, хапсе се епископи и свештенство, допуштају говори мржње и отворене пријетње од стране власти и то све док на улицaма букте ратови завађених мафијашких кланова, нападају се новинари, подмећу бомбе, шверцује дрога итд.

Никшић

Да ли је неопходно да након тридесет година неко заиста остане без ваздуха па да се деси амерички сценарио?

Иначе, Америка се одвајкада бори са расном дискриминацијом и случај Џорџа Флојда није први који је показао бруталност полиције и расизам који влада у америчком друштву.

Џорџ Флојд у Црној Гори или како је лако борити се за права америчких црнаца од куће

Оно што је занимљиво у црногоској држави је бројна подршка борби против расизма у Америци од стране црногорских грађана путем друштвених мрежа.

И то је у реду. Битно је да нарочито младост Црне Горе стреми ка бољем друштву, прихватању разлика и поштовању основних људских права и слобода.

Међутим, велики број истих тих бораца у својој држави ћути на неправду и гушење слободе и слобода својих суграђана или сународника који припадају не само једној, него и различитим групацијама у Црној Гори.

Таквима препоручујемо да, ако ништа, макар „гуглају“ дефиницију лицемјерја уз поновљено питање: Да ли неко треба престати да дише да би схватили да у Црној Гори нема правде?

Настасја Караџић

Извор: ИН4С