Грчка јача снаге на Марици

gr_migranti

Додатни полицијски контигент стиже на границу с Турском након што су је њени војници наводно погазили и запосели један речни нанос

Атина ‒ Грчка озбиљно појачава безбедност уз граничну реку Еврос (Марицу) како би спречила нови покушај масовног уласка нелегалних миграната из Турске. До краја недеље, уз снаге које су тамо одраније распоређене, око две хиљаде грчких војника и полицајаца, као и припадника Фронтекса (пограничне агенције Европске уније), на копнену границу дуж Евроса стиже још 400 припадника специјалних снага грчке полиције. Циљ је да се ниво безбедности подигне на онај из марта, када је на граници дошло до озбиљне кризе због великог притиска миграната које је турска држава, иако се то противи споразуму који је потписала с ЕУ, пустила ка грчкој територији.

Појачања која ће бити послата на Еврос jeсу припадници полиције из разних делова Грчке који су прошли брзу обуку и биће на овом задатку и док не стигне нова група граничара. Њено формирање је зауставила епидемија ковида 19, а она ће осим Евроса обезбеђивати и северноегејска острва.

Анкара најављује да ће по окончању пандемије, према Грчкој и Европи поново пустити све мигранте с турске територије који буду желели да оду. Реч је о стотинама хиљада људи који се, према грчким изворима, већ гомилају на турској обали, као и у копненом делу земље.

Односи између Атине и Анкаре су поново затегнути, нарочито после пласирања вести да је група турских војника наводно  окупирала део грчке територије, речни нанос уз обалу Евроса, код Фереса. Ову вест, која је изазвала велику забуну али и забринутост, демантовао је и грчки премијер Kиријакос Мицотакис, који је истакао да је реч о реторици десничарских кругова и да копнена граница остаје непромењена јер је дефинисана Лозанским споразумом из 1926. године. Према његовим речима, због тога нема речи ни о каквом пограничном спору, јер чињеница да река која раздваја две државе мења корито, представља само технички проблем и не подразумева промену границе онако како је то сугерисала Турска у тренутку када су њени војници наводно били заузели један речни нанос створен тим скретањима водотока Евроса.

„У суштини, нервоза с турске стране је изазвана јасном намером Грчке да дефинитивно границу обезбеди и онемогући сваки нелегални прелазак, да код Kастање подигнемо жичану баријеру у делу где сама река није граница с Турском. То је наше неприкосновено право, Турска је обавештена о нашим намерама”, изјавио је премијер Мицотакис.

У телевизијском интервјуу грчки премијер је ставио до знања да није задовољан развојем односа с Анкаром, али да у томе не види кривицу Атине, која како он каже, не намерава да одустане од заштите својих националних интереса.

„Имамо сопствене планове и предузимамо неопходне мере како не би постојала ни најмања могућност изненађења. Жичана баријера, преосталих 26 од 45 километара, гради се ужурбано, обезбеђују се сви прелази. Заштитићемо сваки педаљ наше земље”, каже грчки министар одбране Никос Панајотопулос.

Извор:
ПОЛИТИКА