Одликовање Малом пред помоћ државе

mali vucic

Са више од пола године закашњења министру финансија Синиши Малом прекјуче је у Патријаршијском двору у Београду уручен Орден Светог Саве Другог реда, незванично сазнаје Данас у високим црквеним круговима.

Исти извори преносе да је Малом одликовање уручио патријарх Иринеј у присуству чланова Светога ахијерејског синода, после седнице „црквене владе“.

Синиша Мали је заједно са председником Србије Александром Вучићем, његовим генералним секретаром Николом Селаковићем, још пет министара из Кабинета Ане Брнабић и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком почетком прошлог октобра био на листи добитника највиших црквених одликовања поводом осам векова аутокефалности СПЦ.

Због одијума, који је у делу епископата и јавности, изазвала вест да ће председник Србије добити Орден Светог Саве Првог реда, Синод и патријарх су, како се тад спекулисало, одлучили у задњи час да одликовања на свечаности у београдском Центру „Сава“ 8. октобра 2019. приме само Вучић и Додик.

Сви остали требало је да ордене приме касније на некој мањој свечаности. Синиша Мали крајем октобра прошле године, по патријарховом благослову, одликован је и орденом Великомученика Крагујевачких првог степена.

Одликовање му је уручио члан Синода епископ шумадијски Јован (Младеновић) на освештању крстова и звона у новом Храму Силаска Светог Духа на апостоле у селу Барзиловица код Лазаревца, што су тада објавили и Министарство финансија и сајт СПЦ.

Вест о прекјучерашњој накнадној додели другог у рангу црквеног одликовања Синиши Малом и коктелу приређеном тим поводом у Патријаршији до закључења овог издања нашег листа нису објавили ни Информативна служба СПЦ нити Министарство финансија.

У црквеним изворима спекулише се да је овај догађај наводно забележен само за архиву.

Дан преко него што је Мали коначно добио Орден Светог Саве Другог степена, председник Србије на заједничкој конференцији за новинаре са патријархом Иринејем сазваној због проблема СПЦ у Црној Гори, најавио да ће власт помоћи да се изградња Светосавског храма на Врачару „заврши до друге половине октобра и обележавања стоте годишњице уједињења Цркве“.

– Ми ћемо максимално да помогнемо да и 100 година уједињења Цркве као и све велике јубилеје дочекамо заједно, као велики празник, уз светске лидере који су већ најавили долазак – поручио је Вучић.

Његова власт је 2019. финансијски помагала и централну прославу осам векова самосталности СПЦ, због које је, уз остале несугласице у Цркви, двадесетак српских архијереја тражило сазивање Сабора.

Део епископата био је незадовољан и кривио је Синод због слабе организације централног обележавања јубилеја на коме, због гафова црквене дипломатије, нису били представници осталих сестринских православних цркава. Врхунац неслагања била је одлука Синода да, на патријархов предлог, одликује Вучића.

Иако се касније спекулисало да ни Синод није био јединствен по овом питању, уручењу ордена Вучићу у знак протеста није присуствовала већина српских архијереја.

Овогодишње мајско заседање Сабора одложено је до даљњег због пандемије вируса корона и тешко је рећи да ли ће, и кад се буде одржало, на његовом дневном реду бити и спорна одликовања.

Одликовање и плагијат
Осим Вучића, прошлогодишња црквена листа одликованих политичара и државних званичника у јавности критикована је и због Синише Малог, који је у то време био под сумњом за плагијат докторске дисертације. Иако је у међувремену Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду крајем новембра 2019. оценио да је Мали прекршио етички кодекс и предложио Сенату УБ да поступи по правилнику о поништавању доктората, јер је „утврдио постојање Малијевог неакадемског понашања у раду“, Орден Светог Саве прекјуче се ипак нашао у рукама актуелног српског министра финансија.

Извор:
ДАНАС