БОСАНСКИ КОНЗУЛ СЕ ПРИКЉУЧИО ХАЈЦИ: Претње Катарини и редакцији Сербиан Тимес због текста о брисању лажи о рату у Босни из уџбеника историје у Чикагу

Након што је Сербиан Тимес пре два дана објавио текст о Катарини Ристић, девојчици из чикашког насеља Парк Риџ, која је својим домаћим задатком покренула процес на чијем је концу из уџбеника школског Дистрикта 64 избачено неколико нетачних историјских факата везаних за рат у Босни, дошло је до правог излива мржње на чијем удару су се нашли актери ове приче, као и редакција и аутор текста.

Са привремених гмаил налога и лажних профила на друштвеним мрежама неименоване особе упутиле су више претећих и увредљивих порука Катарини, њеном оцу Ранку Ристићу, као и потписнику ових редова.

Нећемо овде да објављујемо факсимиле тих бљувотина нити ћемо дотичне “јуначине” пријављивати полицији, првенствено зато јер не желимо да потпаљујемо ватру и изазивамо сукобе међу припадницима два блиска, што не рећи, и најближа народа на Балкану.

ЗБАЧЕНО ФАЛСИФИКОВАНО ШТИВО: Основна школа “Емерсон” у Парк Риџу крај Чикага

Већина тих коментара које овде не преносимо сводила се на то да је у тексту негиран геноцид у Сребреници, што је, да одмах констатујемо, НОТОРНА ЛАЖ и што се нигде, ниједном речју и ни у ком контексту не спомиње. Како у тексту, тако и у документацији коју су Катарина и њен отац прикупили и на основу којих је измењен наставни програм дистрикта у чикашком предграђу.

Из тога можемо закључити да нико од “коментатора” није ни прочитао текст пре него што је кренуо у хајку. Али, ако се обичним грађанима и може опростити такав пропуст, њега себи свакако није смео да дозволи један дипломата, генерални конзул Босне и Херцеговине Елвир Ресић, који се јуче огласио на порталу сејл.орг следећим речима:

“Истина о рату против Босне није питање личне интерпретације, него је она утврђена правоснажним пресудама међународних судова и врло прецизно дефинирана резолуцијама америчких парламената.”, а у тексту се даље напомиње како је конзул већ упутио писмо управи Емерсон школе, у коме је “подсјетио надлежне на пресуде највиших међународних судова, као и на резолуције америчког Конгреса и Сената, а којима се недвосмислено дефинира и осуђује геноцид почињен над Бошњацима деведесетих година 20. стољећа.”

Да је конзул којим случајем прочитао текст, што му је била професионална обавеза, схватио би да ради узалудан посао, јер би тамо нашао да су из уџбеника избачени искључиво лажирани историјски подаци, а ево и који:
Република Србија је напала Босну и Херцеговину и извршила геноцид у коме је убила 200.000 Бошњака

Председник Србије Слободан Милошевић је осуђен за геноцид над Бошњацима

Никола Тесла, Новак Ђоковић, Вук Караџић и друге знамените личности, писци, уметници, државници… су приказани као одговорни за злочине у Босни и Херцеговини

Ови историјски фалсификати замењени су документованим подацима из Хашког Трибунала, Уједињених нација и других релевантних институција, укључујући и Истраживачко-документацијски центар из Сарајева, као најважнију бошњачку установу која се бави ратном проблематиком.

У РАТУ У БИХ ПОГИНУЛО ИЗМЕЂУ 80.-100.000 ЉУДИ: Текст хрватског портала 24 САТА базиран на извештају ИДЦ из Сарајева

1. Наиме, по пресуди Хашког трибунала од 26.фебруара 2007.године Србија је ослобођена одговорности за геноцид у Босни и Херцеговини, а у свим релевантним документима сукоб у Босни је третиран као грађански рат а не агресија. Тако да је у школској теми, која се односи на комплетан рат у Босни (не на геноцид у Сребреници), израз “геноциде” замењен са “атроцитy”.

Такође, по подацима неколико релевантних извора, укупни број страдалих (свих народа) је процењен између 80-100.000. Примера ради, по подацима Истраживачко-документацијског центра из Сарајева укупан број свих жртава током рата у Босни износи 97.207 особа (што је више него дупло мање од бројке коју су учила деца у Емерсону), а сва истраживања говоре о приближно страдалих 60.000 Бошњака, 30.000 Срба, мање од 10.000 Хрвата…

2. По актима суда Уједињених нација Слободан Милошевић је ослобођен свих оптужби за злочине у Босни и Херцеговини

НИКОЛА ТЕСЛА, ИВО АНДРИЋ И НОВАК ЂОКОВИЋ КРЕЋУ У РАСТ ПРОТИВ БОШЊАКА (?!): Зашто би некоме био проблем ако се овакве ствари избацују из уџбеника?

И на крају…3. Није било потребе доказивати да Никола Тесла и Новак Ђоковић нису ратни злочинци и да нису окрвавили руке у Босни.

О томе до каквих је измена дошло у школском штиву после интервенције породице Ристић и консултација са професором Маркаитисом са Де Паул Универзитета, говори писмо директора Емерсон Миддле школе у Парк Риџу. Џејмса Морисона, упућено Ранку Ристићу, које преносимо у целости. У писму се такође налази и списак литературе која је кориштена приликом провере информација.

ЦРНО НА БЕЛО: Измене које је школски Дистрикт 64 унео у наставни програм историје

И, то је то… Све скупа, из уџбеника су избачене две измишљотине и једна будалаштина.

Три погрешне и исправљене информације које су изазвале провалу мржње и нетрпељивости, на послетку завредиле и реакцију једног дипломате, конзула Ресића који је изгледа заборавио да је конзул не само бошњачког, већ и српског народа у Америци.

Између осталих и Ранка Ристића, Катарининог оца.

–Не знам да ли је у питању немар, политички поени или шта већ, али је врло неозбиљно од једног дипломате да тако наступи. Поготово јер је он конзул свих нас, Бошњака, Срба и Хрвата. Као држављанин БиХ тражим да разговарам с њим и да ми објасни са којим аргументима се прикључио овој хајци у којој моја малолетна ћерка добија претње преко друштвених мрежа, каже Ранко Ристић и додаје:

–Моја породица је у рату тешко страдала, знам шта значи изгубити најмилије и жалим свачију жртву, али нисам могао да дозволим да моје дијете учи из фалсификованих уџбеника.

Он истиче да му није намера била да отвара старе ране већ, напротив, да спречи да се на основу лажних историјских података једног дана створе услови за ново крвопролиће:

–И један људски живот је много, а камоли 140.000 живота. Зар је мало 60.000 погинулих Бошњака, већ је неко морао више од три пута да повећа ту цифру? Над том чињеницом би требали да се запитају и сами Бошњаци. Зашто је тај неко и са којим циљем још за вријеме рата драматично повећао те цифре? Бил Клинтон говори о 200.000 мртвих Бошњака, а Опра Винфри у њеној емисији о Аушвицу о чак 300.000 убијених Бошњака. Такође питам зашто се бошњачкој јавности консантно потура прича о агресији, о Србима као некаквим странцима, дошљацима? Како ја, који сам рођен у Босни, могу бити агресор у истој тој Босни? И на крају, зашто неко покушава цијели рат у Босни да представи као геноцид? Коме те неистине одговарају? Можда бошњачкој дјеци, да би још више мрзили Србе? Или српској дјеци која иду у школу са њима, да би раздор међу њима био што већи? Да ли 25 година после рата наша дјеца треба ратују по америчким школама?, пита се Ристић, па наставља:

–Хајде да будемо одговорни, нека свако почисти коров у свом дворишту. Само тако ћемо моћи да погледамо нашој дјеци у очи и живимо некакву љепшу будућност, ако је већ прошлост била таква каква јесте. Сматрам да сваки Србин треба да осуди злочин својих сународника, али то исто мора да важи и за Бошњаке. Јер 30.000 Срба нису убили медвједи по шумама, убио их је НЕКО. Молим овом приликом Бошњаке, али и Србе, да не наседају на провокације и хушкање. Нека прочитају пажљиво текст и виде шта у њему заиста пише. Овде у Чикагу познајем доста Бошњака који су у рату прошли исто или слично као и ја, дружим се и радим са тим људима и никада нисам имао ниједан проблем. Све ми се чини да су и овај пут најгласнији они који нису осетили ратне страхоте на својој кожи и који не знају шта значи људски живот. Зато им је тако лако да прете и измишљају, закључује Ранко Ристић.
“Непријатељи БиХ дјелују организирано на свим фронтовима…”

Појединци су изгледа једва дочекали повод да од избацивања неколико лажних информација из школског градива направе проворазредни скандал. Тако портал сејл у тексту који најављује речима “поводом инцидента који је девастирао босанскохерцеговачку дијаспору Сјеверне Америке а и широм свијета” преноси речи Др. Емира Рамића, директора Института за истраживање геноцида Канада које је овај изговорио као гост РТВ Наша Ријеч из Чикага.

ЈОШ ЈЕДАН КОЈИ НИЈЕ ПРОЧИТАО ТЕКСТ: Др Емир Рамић, директора Института за истраживање геноцида Канада

“Професор Рамић је на своме гостовању говорио о растућој офанзиви антибосанске коалиције у Сјеверној Америци, посебно у години када се навршава 25 година од геноцида у Сребреници, те о заједничкој акцији свих бошњачких и босанскохерцеговачких организација и заједница по овом питању.”

ЗВУЧИ КАО ЦИТАТ ИЗ “БАЛКАНСКОГ ШПИЈУНА”, АЛИ НИЈЕ: Најава емисије на РТВ “Наша Ријеч”

Даље се помиње писмо конзула Ресића као део исте “акције”, а онда констатује:

“Бришући правоснажно пресуђен геноцид у Сребреници из наставних планова и програма наведена школа је као прво повриједила преживјеле жртве геноцида. Истовремено је атаковала на одлуке врховних, свјетских и правних ауторитета, судова Уједињених нација, чиме је директно угрозила истину, правду, међународно право, а самим тим мир и стабилност. Антицивилизацијска одлука наведене школе је у супротности са резолуцијама америчких врховних законодавних органа, Конгреса и Сената, те у супротности са резолуцијама законодавних органа државе Иллиноис”.

Сваки коментар је сувишан…

Пише: Антоније Ковачевић

Извор: https://serbiantimes.info