Протест против обавезне вакцинације 31.5. у Београду

protest vakcine trgПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни… Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ! Видимо се 31.маја у Београду – „Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

 

Не постоје никакви политички закони; постоји само морални закон Божји. Постоји и политичко уређење једне земље, са уредбама, правилима, прописима и параграфима, – уређење које може бити благословено или проклето према томе да ли је оно засновано на вољи Божјој и сагласно са моралним законом Божјим или није. Ако јесте, онда је политичко уређење дотичне земље благословено; ако ли није, онда је проклето. У првом случају политика се може назвати добром, у другом кобном. Јер у првом случају Бог, као Законодавац моралног закона, по Своме светом обећању, штитиће ту земљу од глади, помора, земљотреса, потопа, револуције, и рата; од гусеница, црви и змија, зверова, и свих недаћа и зала. И дароваће род земљи и стоци, мир и спокојство, ситост и радост, здравље и обиље сваког добра међу људима. У другом случају пак, Бог као Чувар Свога закона, попустиће сваку беду, муку и невољу на земљу, сушу и неродицу, болест и страх, неслогу и страхоту, земљотрес и буну, мач и ропство. Зато се она прва политика може назвати добром, а ова друга кобном. Тако је речено и проречено и на безбројним примерима из историје и искуства посведочено.

Св. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ – НОМОЛОГИЈА

protest vakcine trg

 

Да ли сте знали да се БЕБЕ у Србији ВАKЦИНИШУ ОСАМНАЕСТ пута до 1.рођендана, против 11 болести и то:

– туберкулоза, БСГ (у породилишту)

– хепатитис Б, ХепБ (у породилишту)

– хемофилиус инфлуенца Б (ХиБ)

– стрептокока пнеумониа

– полио

– мале богиње

– рубела

– заушке

– велики кашаљ (пертусис)

– дифтерија

– тетанус

Нови Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације (који је усвојен последњег дана ванредног стања), прописује да је од 6.маја 2020. године ОБАВЕЗНА и вакцина против сезонског ГРИПА и то за:

– труднице или оне које планирају трудноћу

– децу старију од 6 месеци,

– оболеле од астме,

– лица која имају поремећај кардиоваскуларног система (што значи сваки 3 грађанин ове земље),

– дијабетичаре и гојазне,

– пацијенте на дијализи

– људе са малигним обољењима,

– старије од 65 год.

Обавезна је и вакцина против стрепт.пнеумоније и то за:

– децу од 2. до 5. год живота,

– хронично оболеле од кардиовас.болести,

– плућне болеснике,

– дијабетичаре,

– лица оболела од мултипле склерозе (МС-а),

– асматичаре

Уведена је обавезна и вакцина против варичеле (овчије богиње), за:

– труднице,

– децу у 6.разреду која их нису прележала,

– лица оболела од атоп.дерматитиса, екцема и сл.(данас је то свако 2.дете)

У међувремену, у Закону о заштити становништва од заразних болести, измењена је и казнена одредба, по којој, за онога ко ОДБИЈЕ ВАKЦИНУ минимална казна није више 30.000 већ 50.000 дин!!! (максимална износи 150.000дин)

Такође, прописана је и обавезна вакцинација за запослене у здравству против девет болести, као и запослене јавним комуналним службама, за путнике и возаче у међународном саобраћају и друге категорије!!! Погледајте Правилник!!!

Да ли вам овај програм ОБАВЕЗНЕ ВАKЦИНАЦИЈЕ улива спокој или у вама буди немир зато што знате да НЕ ПОСТОЈИ ГАРАНЦИЈА да ће вас оне заштити од болести а да су могуће нежељене реакције бројне (менингитис, парализа, аутизам, леукемија, смрт), на које и сам произвођач вакцине УПОЗОРАВА!?

Зато НЕ ПРИСТАЈЕМО ДА БУДЕ ОБАВЕЗА!!!

Управо смо вам набројали 77 разлога да 31.маја 2020. у 12ч будете на Тргу Републике у Београду и заједно са нама, кажете гласно НЕ – ПРИСИЛНОЈ ВАKЦИНАЦИЈИ, ЗА СЛОБОДУ ИЗБОРА!!!

НЕЋУ ДА МОРАМ, ХОЋУ ДА БИРАМ!

Нови Правилник је на овом линку: https://www.paragraf.rs/…/pravilnik-o-programu-obavezne-i-p…

Ко неће – не мора да се вакцинише! “Одлагање” вакцинације је законско право пацијента.

ПОЈАШЊЕЊА У ВЕЗИ С НОВИНАМА У ПРАВИЛНИКУ О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ, ПРАВНИ ТИМ “НоВа”:

Нови Правилник о Програму обавезне и препоручене имунизације, је у јавности довео до поновног изазивања панике застрашујућим насловима и претећим новинским текстовима. Правни тим удружења “НоВа” у вези са тим истиче:

Наведени Правилник се доноси сваке треће године, тако да и овај, усвојен 5. маја није донет ванредно, већ му је по прописима време било управо сада.

Нови Правилник у односу на стари, који је важио од 2017.г. односно претходне 3 године, доноси одређене промене, које се односе на одраслу популацију. Значи, по питању вакцинације деце, суштинских промена нема. И до сада је за школу био потребан вакцинални картон али су школе децу морале да упишу у први разред и предшколско и без овог картона зато што је основно образовање по закону и Уставу обавезно, иако су у овом делу други закони и Устав и супротности са фамозним Законом о заштити становништва од заразних болести.

За сада се у пракси приликом уписа поштује Устав и закони из области образовања и сва деца се и без уредних папира уписују у школе. Понављамо – УПИСУЈУ се у школе и без уредног вакциналног картона и без интервенција Центара за социјални рад.

Даље, посебно је важно нагласити да Центри за социјални рад нису одједном добили нека нова овлашћења да нам децу одузимају како им је воља, односно, новим Правилником се овако нешто апсолутно не помиње. Значи, новински чланци који су последњих дана сензационалистички извештавали о новом Правилнику, а који су у детаље изнели кораке како ће деца која нису вакцинисана да се одузимају од родитеља да би их ЦСР вакцинисао и даље дао у хранитељске породице, се користе старом тактиком ширењем лажних вести о оваквом следу догађаја. НАГЛАШАВАМО – деца се не “одузимају” због тога што нису вакцинисана, већ само у крајњем случају зато што су УГРОЖЕНА И ЗАНЕМАРЕНА, о чему смо више пута писали у претходним саопштењима. Посебно, ЦСР није опремљен ни људством, ни средствима да ово спроведе, чак и да хоће – не може. Хранитељских породица нема довољно ни за заиста угрожену децу (угрожена значи – потпуно занемарена, без основних средстава за живот и развој, изложена насиљу у породици, хронично болесна (нелечена) и сл.).

Новим Правилником обавезна вакцинација против појединих болести је проширена на : осетљиве групе оболелих од појединих болести (морбила, менингококне болести и сл.), на труднице или жене које планирају трудноћу, ХИВ позитивне и сл. Вакцина против грипе је сада обавезна за лица са малигним обољењима, старија од 65 година, чланове породице болесника у повећаном ризику од компликација, а који не могу да приме ову вакцину и сл. Вакцинација против стрепт.пнеумоние је проширена на хронично оболеле од кардиоваскуларних болести, плућне болеснике, шећераше, лица оболела од МС, а која се лече посебним леком, лица са честим респираторним инфекцијама и отитисима, као и невакцинисану децу од 2 до 5. године, а која похађају предшколску установу. Вакцинација против варичела је проширена на труднице, децу у 6. разреду која их нису прележала, осетљива лица која су оболела од атопијског дерматитиса и екцема и сл.

Kако Закон о заштити становништва од заразних болести прописује, обавезна имунизација је вакцинација лица одређеног узраста, као и других лица одређених законом. Значи, круг ових лица је одређен законом, а не правилником. Правилник свакако прецизира и детаљније уређује круг ових лица, али сам ЗЗСЗБ дефинише да су то поред лица одређеног узраста и:

лица изложена одређеним заразним болестима: хепатитису Б, хепатитису А, трбушном тифусу, беснилу и тетанусу;

лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом;

лица запослена у здравственим установама против одређених заразних болести;

До сада, није нам познато из праксе да је неко из одрасле популације био прекршајно гоњен или кажњаван због одбијања односно одлагања вакцинације. Општи прогон грађана на ову тему за сада је сведен искључиво на прогон родитеља за невакцинисање своје деце.

Значи, за сада, нисмо стигли до тога да је вакцинација прописана за целокупно становништво, да би се иста могла користити за забрану путовања рецимо или немогућности регистрације возила (у неким земљама возило не може да региструје онај који има неплаћене прекршајне казне (које се најћешће односе на саобраћај), а не онај који није вакцинисан!).

Све ово не значи да нашим “изабраним представницима” неће пасти на памет да неким новим прописима пропишу и такве тоталитарне мере. Ту могућност им оставља и ЗЗСЗБ у чл. 33 који наводи да обавезна, односно препоручена ванредна имунизација из ст. 1. и 2. овог члана, наређује се актом министра, у складу са препорукама СЗО, на предлог Завода уз сагласност Kомисије, а у случају избијања епидемије, што све грађане треба да наведе на посебан опрез!

За сада је важно остати прибран и пратити на који начин ће се Нови правилник спроводити у пракси са свим “новитетима” за одрасле, ако је познато да ни по претходном није било могуће издејствовати вакцинацију оних који је нису желели, осим у пар изузетака.

НоВа правни тим ће због интересовања старијих лица за заштиту својих права из Устава РС, члан 25, правну помоћ понудити и другим категоријама грађана који су новим правилником погођени, а посебно трудницама и хронично оболелима.

УГ “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”

У Новом Саду

10. маја 2020. године.

http://vakcinainfo.org/2020/05/14/ko-nece-ne-mora-da-se-vakcinise/

НЕвакцинација НИЈЕ медицинско занемаривање детета!

„Уколико је према свим осталим параметрима које предвиђа Посебан протокол система здравствене заштите о злостављању и занемаривању деце 2018, ваше дете – здраво, чисто, ухрањено, срећно и задовољно – нема елемената занемаривања.“

Маријана Сунајко, адвокат

На Скупштини УГ „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“, одржаној у Београду минулог викенда, присутним родитељима су се између осталих обратили чланови правног тима удружења и понудили прецизна појашњења о најављеним изменама закона по којима ће се наводно невакцинација деце сматрати медицинским занемаривањем.

„Занемаривање не постоји уколико ви само нисте вакцинисали своје дете. Наглашавамо да је потребно да предате Захтеве за информисањем и накнадни захтев којим ОДЛАЖЕТЕ вакцинацију док не добијете потпуне одговоре на постављена питања и док лекар не искључи све контраиндикације на вакцину, наведене у упутству, међу првима преосетљивост на компоненте вакцине. Ваше је право у складу са чланом 11, став 2, Закона о правима пацијената да претходно добијете све информације у вези са медицинском мером коју лекар намерава да примени на детету, те стога, док вам не одговоре на сва ваша питања, као савестан и одговоран родитељ, ви не одбијате вакцинацију – одлажете је. Наиме, под занемаривањем детета се подразумева понашање родитеља којим се занемарују основне потребе детета, односно уколико се детету ускраћује храна, одећа, играње, медицинска заштита и школовање, као и уколико се деца непримереног узраста оставе баз надзора.

Да би постојало занемаривање детета мора постојати и ПОСЛЕДИЦЕ занемарености које се огледају у понашању детета које је несрећно, повучено, необично агресивно, има дуготрајне проблеме у здравњу и учењу. Дакле, уколико је ваше дете здраво и нема ниједан од претходно наведених „показатеља“, поред тога, здраво је, чисто, ухрањено, срећно и задовољно, а само није вакцинисано јер надлежне институције вама нису пружиле све потребне информације коју су вам потребне да бисте донели одговорну одлуку, у таквим ситуацијама нема занемаривања.“

Родитеље је такође занимало правничко тумачење новина за остваривање родитељског додатка за мајке, које у форми Захтева садрже питање вакциналног статуса деце, што представља директно кршење права на поверљивост личних података. Да ли ће се ускраћивати финансијка подршка мајкама чија деца нису вакцинисана иако су уредно поднеле Захтев за информисањем и искључивање котраиндикација од вакцинације, адвокат је појаснио:

„У Захтеву за остваривање права на родитељски додатак мајке на првој страни где се поставља питање да ли је дете примило прописане вакцине у породилишту, треба да напишу тачан податак, односно ДА уколико је вакцинисано, а НЕ уколико није, с тим да уколико заокружите НЕ ставите * и напишите „видети напомену“.

Надаље, на Изјави у којој треба да да се изјасните да ли дајете сагласност да орган поступка прибавља и обради личне податке о којима се води службена евиденција, треба заокружити под римско II, односно, да ћете ви сами прибавити податке за потребе поступка. Надаље, на следећој страни изјаве у „напомени“ ставити да су одређене вакцине одложене у складу са законом.

Истичем да орган поступка нема овлашћење да прибавља податке из здравстеног картона подносиоца захтева јер исти спадају у нарочито осетљиве податке о личности и нико нема право увида у исти изузев детета, законског заступника и у изузетним случајевима чланова уже породице. Из тог разлога они и траже да им ми доставимо те податке, али ми то нисмо дужни, те истичемо да су ти подаци нарочито осетљиви и да не дајемо сагласност да се извршава увид у исте. Треба нагласити да и уколико смо дали сагласност да орган поступка прибавља податке о којима се води службена евиденција, исти може по службеној дужности само да прибави следеће податке:

податке из Матичне књиге рођених за сву децу;

податак да је подносилац захтева држављанин Републике Србије;

податак о пребивалишту подносиоца захтева:

податке о пребивалишту за сву децу према редоследу рођења;

податке надлежног органа старатељства да мајка непосредно брине о детету за које је захтев поднет, да њена деца претходног реда рођења нису смештена у установу социјалне заштите, хранитељску, старатељску породицу или дата на усвојење и да није лиљена родитељског права у односу на децу претходног реда рођења.

Дакле, орган поступка нема овлашћење да прибавља податке из здравственог картона наше деце.

Поред наведеног, истичем да се подношењем захтева за остваривање права на родитељски додатак покреће управни поступак, те да је у истом таксативно наведено шта се од документације прилаже уз захтев, а то је између осталог само ИЗЈАВА да ли је дете вакцинисано (изјаву коју смо и дали), а која НЕ ТРЕБА да буде поткрепљена медицинском документацијијом.“

Закључак дискусије односио се на Закон о заштити личних података који, као и Закон о правима пацијената забрањује увид и дистрибуцију података из здравственог картона пацијента без писане сагласности пацијента односно родитеља/законског заступника малолетног детета.

Наиме, подаци из здравствене документације, међу којима и вакцинални статус пацијента, спадају у групу осетљивих подататка о личности, због чега је неопходно нагласити надлежној здравственој установи у којој пацијент има изабраног лекара, да се ускраћује (уколико је то пацијентова одлука) увид трећем лицу у здравствени досије детета –

“Ускраћујем право на увид у моје личне податке који се односе на остваривање права из обавезног здравственог осигурања надлежном овлашћеном здравственом раднику – надзорнику обавезног здравственог осигурања и захтевам да ми се упути писани ЗАХТЕВ ради претходног одобрења и сагласности за сваку такву намеру или радњу.”

Уколико се о ускраћивању приступа личним подацима нисте изјаснили приликом првог избора педијатра или изабраног лекара, можете о томе обавести накнадно Дом здравља преко писарнице или поштом са повратницом.

Приредила: Драгана Баша

УГ “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”

23. фебруар 2019.год

у Београду

Извор: http://vakcinainfo.org/2019/03/06/nevakcinacija-nije-medicinsko-zanemarivanje-deteta/