Наше реке, наше шуме, наш ваздух, наша земља зову те на протест 13. јуна у Београду

Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja zovu te na protest 13. juna u Beogradu

Активисти из Одбранимо реке Старе планине прекидају комуникацију с државом и планирају да прогласе аутономију за заштићено подручје тамошњег парка природе. Александар Јовановић Ћута нагласио је да су на протест 13. јуна у подне позване организације које се боре да се заштите реке и шуме и све које су за чист ваздух и решавање проблема као што су депоније.

Заштитници животне средине на челу с покретом Одбранимо реке Старе планине, ОРСП, позвали су истомишљенике на демонстрације 13. јуна у подне испред зграде Владе Србије. Протест у Београду се припрема, како кажу, због целокупне девастације природе и околине, а најављено је учешће више еколошких иницијатива, универзитетских професора и уметника. ОРСП се бори против преусмеравања река у цеви за мале хидроелектране, али на скупу ће овог пута бити речи и о загађењу и другим опасностима по реке и земљиште те о томе како прочистити ваздух.

“Долазимо по своје”, поручују организатори и кажу да ништа заправо не траже. У најави стоји да ће обуставити саобраћај. “Прогласићемо ванредно стање на свим местима где се спроводи злочин над природом,” пише у позиву, уз поруку свима да учине исто на другим угроженим местима.

Грађани имају право да спроводе законе, јер држава то не чини, кажу у ОРСП-у и додају да с властима немају више о чему да разговарају. Протест се организује под слоганом “Наше реке, наше шуме, наш ваздух, наша земља”.

Јовановић: Власти не поштују прописе о заштити животне средине које су саме донеле

Активиста Александар Јовановић Ћута рекао је за Балкан Греен Енергy Неwс да ће 13. јуна бити проглашен прекид комуникације са свим државним институцијама јер да већ три године нема никаквог помака. Оне не поштују прописе и законе које су саме донеле, попут заштите подручја Парка природе Стара планина пре више од десет година, изјавио је и открио да ће тамо сада бити проглашена “аутономија” и да ће је бранити првенствено људи који тамо живе.

“Онај ко то треба да штити, шаље људе са бејзбол палицама и уништава реке зарад малих хидроелектрана. Позивамо да се прикључе све организације које су против загађења воде и ваздуха, за очување шума и решавање проблема као што су депоније”, каже Јовановић. Он је казао да ће протест бити одложен уколико тада и даље буде важила забрана окупљања због пандемије вируса корона, али да ће се свакако одржати.

Музичар Рамбо Амадеус је недавно пружио подршку покрету.

Бојан Симишић из иницијативе Еко стража, која је објавила да ће учествовати на скупу, критиковао је владу због тога што, како каже, сва њена решења за екстремно загађење “иду у погрешном смеру”. Он је указао на то да Србија шири копове угља и да узима зајмове да изгради још две термоелектране које ће користити то гориво.

Сва решења која Влада Србије нуди за екстремно загађење иду у погрешном смеру

“Велике загађиваче нема ко да контролише, а за мале не постоји адекватан систем који би могао да их процесуира од почетка до краја. Удео инцидената који резултирају кривичном пријавом је у промилима,” казао је и нагласио да владина радна група за смањење загађења мора да укључи стручњаке.

Треба деполитизовати Министарство за заштиту животне средине, којем су средства из специјалног фонда одузета и ненаменски се троше, и реорганизовати систем инспекције, наводи Симишић.

Извор: balkangreenenergynews.com