Одбор за одбрану светиња: Поступање пљеваљских љекара било политички мотивисано

Брутално пребијање младића у Пљевљима

Одбор за одбрану светиња најоштрије осуђује брутално пребијање од стране полиције Огњена Мијатовића, учесника мирних протестних шетњи поводом утамничења владике Јоаникија и седам никшићких свештеника. На снимку који је обишао цјели свијет видимо како седам наоружаних полицајаца крвнички туче голоруког младића, који се иначе лијечи од психичке болести и није никако овисник о наркотицима, како су то покушали представити поједини режимски медији.

Позивамо министра полиције Нухоџића да у најскоријем року идентификује злочинце у униформи, који су животињским нагоном кидисали на живот болесног младића и прије сваког процесуирања их обавезно упути на психијатријски преглед, јер им је очигледно потребна и дијагноза и терапија.

Још већу монструозност овом злочину даје нељудско, нехумано и крајње непрофесионално понашање дежурног љекара Опште болнице Пљевља др Сабрине Хаџиосмановић, иначе одборнице ДПС-а у Скупштини општине Пљевља, која је прегледала претученог Мијатовића. Наиме, др Сабрина Хаџиосмановић, љекар специјалиста, изигравајући режимског судију или државног тужиоца у љекарском извјештају навела је да је „пацијент извршио напад на полицајца“! Затим наставља прикривање овог бруталног злочина тако што Мијатовићу у медицинском извјештају не описује масивне повреде које је добио од батинаша (медицински извјештај број 2054)!

Сваком лаику је јасно да лице из инцидента љекар мора прегледати „од главе до пете“ и унијети и најмању повреду у извјештај, јер је то судски документ. Тек на интервенцију мајке повријеђеног младића полиција поново доводи пацијента на преглед, када др Давор Цвијовић, хирург, прегледа пацијента, упућује га на детаљне дијагностичке прегледе скенера, ултразвука и РТГ снимања и детаљно и коректно уписује у извјештај масивне повреде по цијелом тијелу – глави, уснама, грудном кошу, десном кољену и склочном зглобу (љекарски извјештај број 3215).

С обзиром да је др Сабрина Хаџиосмановић одборник ДПС-а у СО Пљевља и високи локални функционер ове Партије, бивши медицински директор Опште болнице Пљевља и љекар специјалиста, овакво поступање се једино може окарактерисати као намјерно заташкавање и прикривање трагова злочина полиције над овим голоруким младићем. Стога позивамо министра здравља Кенана Храповића, директора Опште болнице Пљевља др Ердуана Лаловића, Основно јавно тужилаштво у Пљевљима и све остале релевантне институције да против др Сабрине Хаџиосмановић предузму законске мјере због, по нашем мишљењу, злоупотребе положаја и несавјесног и непрофесионалног обављања љекарског посла. Овакав став прослиједићемо и на адресу Љекарске коморе Црне Горе, као и других стручних асоцијација и удружења како у Црној Гори тако и на међународном нивоу.

Напомињемо да је јавност у Пљевљима са разлогом забринута због оваквог понашања појединих пљеваљских љекара јер је свима познато да је готово идентично поступање имао Др Ернес Гаџо који је био дежурни љекар у случају пребијања Божидара Чабаркапе. 

Одбор за одбрану светиња као и сав пљеваљски православни народ с разлогом сумња да су у оба ова случаја исти налагодавци и извршиоци, те да је поступање поменутих пљеваљских љекара било политички мотивисано, што је чињеница која посебно забрињава.

Одбор за одбрану светиња

Извор: ИН4С