Шта погани од људи чините?


илустрација

„Убићете момка, еј, шта вам је?“, завапио је  синоћ, неко од очевидаца, док су се седморица полицајаца, под пуном ратном опремом, тукли голоруког младића у улици Краља Петра. Био је то епилог срамног и бестидног јуриша пљеваљске полиције, свим расположивим средствима на омладину и народ Пљеваља. А народ је , прије свега омладина, сигурно 70 % младих, много мајки са дјецом и пензионера, изашао  да мирним грађанским протестом тражи ослобађање из затвора Његовог Преосвештенства владике Јоаникија. Разумије се и овога пута је, са мегафоном у руци, командовао разбојник у полицијској униформи , који се прославио на мосту у Ђурђевића Тари, када је својевремено  чизмама пребројавао ребра владици Методију.

И овога пута поновила се, по ко зна који пут, чувена басна о јагњету, које мути воду у потоку, иако пије воду низводно од вука. А вукови су увијек, поготово ако су у полицијској униформи ближе извору, или на самом извору силе и моћи. И након синоћњег  масакра у улици Краља Петра над омладином, женама и дјецом, вукови су измислили причу о каменицама, које су полетјеле на полицију прије њихове акције. Одговорно тврдимо да ни један предмет није полетио према полицијском коридору прије употребе сузавца. Уосаталом, одкуда камење у главној улици? Данас смо обишли мјесто догађаја у улици Краља Петра и лично се увјерили да никаквог камења нема.

Pokret
Покрет за Пљевља, лого

Хапшење новинара Божа Јеловца, дописника „Дана“ из Пљеваља и Велише Кадића у Никшићу, дописника београдских „Новости“, чија је једина кривица била што су камером са мобилних телефона снимали догађаје на никшићким и пљеваљским улицама, најбоље показује колико им је стало до истине. У  маниру силе и диктатуре насилно су обрисали  начињене снимке у телефону новинара Кадића. Можда је решење да се у Црној Гори забрани куповина мобилних телефона са камером, па ће тако полиција без проблема обављати посао терорисања грађана, јер доказа бити неће.

Од Савјета за грађанску контролу полиције тражимо да хитно дођу у Пљевља и провјере шта је ко од полиције радио у ноћи 13. на 14. мај ове године. Исто тако очекујемо да објаве имена и фотографије седморице кабадахија у полицијским униформама, који су немилосрдно тукли голоруког младића. Ово не тражимо због тога да би им се неко  светио, већ да их сјутра народ прстом показује, као нељуде  чији трагови смрде нечовјештвом. А таквима не требују санкције и казне, него дијагноза и терапија. Јер тако се нормани људи не понашају, без обзира на силу којом располажу.

Покрет за Пљевља

Извор: ИН4С