Бошко Обрадовић почео штрајк глађу испред Скупштине Србије, придружио се Миладину Шеварлићу; Мартиновић и посланици СНС ступили у штрајк глађу, јер „тужилаштво не реагује на фашистичке испаде Обрадовића“

bosko (1)

Како је рекао, он ће се придружити самосталном посланику Миладину Шеварлићу који ће штрајковати глађу у немогућности да, како је рекао, придобије посланике у Скупштини да се расправља о повредама територијалног интегритета и суверенитета Србије и непоштовању Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

„Управо сам се придружио проф. др Миладину Шеварлићу у штрајку глађу испред Дома Народне скупштине! И верујем да нећу бити једини. Не само због очувања Косова и Метохије у саставу Србије, али на првом месту зато. А онда и због кршења Устава, рушења демократије и одлагања избора“, написао је Обрадовић на Твитеру.

Људски је да седнемо за исти сто и да разговарамо, морамо се договорити ако смо људи… Не можемо да се окупљамо око Александра Вучића, можемо да се окупимо око Устава, закона, демократије. Не може Вучић да одређује, да он командује“, казао је Обрадовић новинарима на степеништу испред Дома Народне скупштине, где су штрајк почели.

Обрадовић каже и да је почео штрајк глађу, јер су претходних месеци, како је рекао, од њега тражили да уради „нешто ненасилно“.

„Ја сам вас ево послушао, ово је најненасилније што може да се уради“, рекао је.

Обрадовић је још једном затражио да се прекине седница у Скупштини Србије и да се разговара о томе да избори буду померени за крај године.

Лидер Двери је на конференцији за новинаре раније данас у холу Скупштине Србије рекао да Двери неће учествовати на предстојећим изборима заказаним за 21. јун.

„Српски покрет Двери остаје веран потпису у Споразуму с народом и неће на изборе нити на једном нивоу“, рекао је Обрадовић.

„Изаћи ћемо и са новим програмом у новој политичкој реалности након пандемије. Не желимо да дамо легитимитет издајничкој Скупштини, која би имала за циљ да призна Косово и да стане иза онога што је Вучић договорио с Тачијем а то је признање. Зовем све колеге из опозиције које су у бојкоту и које се слажу да је досадашњи начин бојкота мртав, да се ујединимо и кренемо у организоване акције за одлагање избора 21. јуна, а онда заједнички излазак на заједничкој листи опозиције“, каже Обрадовић.

Обрадовић је рекао и да је „пасивни бојкот мртва прича“, а да су спремни да сарађују „само са онима који ће се борити за одлагање избора заказаних за 21. јун“.

„Пасиван бојкот је неприхватљив. Спремни смо да сарађујемо само с онима који су спремни да се заједничким снагама боримо за одлагање избора. На заседању Скупштине се дешава нови државни удар и руши остатак демократије. Позивам све правнике и политичке опције да заједничким снагама осудимо оно што намеравају да ураде на седници, а то је измена два кључна изброна закона 45 дана пред изборе. Оно што се данас дешава у Скупштини, за сваког часног уставобранитеља значи бојкот избора и борбу за одлагање“, навео је лидер Двери.

Мартиновић и посланици СНС ступили у штрајк глађу, јер „тужилаштво не реагује на фашистичке испаде Обрадовића“

Посланици Српске напредне странке, Александар Мартиновић и Сандра Божић почели су испред Скупштине Србије штрајк глађу, јер, како је Мартиновић рекао, „тужилаштво и судство не реагују на фашистичке испаде Бошка Обрадовића“.

„Тужилаштво мора да реагује када на земљу баците посланика Марјана Ристичевића и нанесте му повреде, а онда кажете да је у рукама има нож, а знате да није имао нож него кључеве“, рекао је Мартиновић испред Скупштине.

Он каже да они нису на власти у судовима и тужилаштвима и да су „већину тужилаца и судија бирали људи попут Ђиласа“.

„Тужилаштво и судство не контролишу Вучић и СНС него их контролише Ђилас. Користим прилику да у у име посланице Божић и своје име и у име свих који желе да Србија буде нормалбна држава, питам тужилачку организацију када ће да реагују на нарастајући фашизам? Немогуће је да се у Србији процесуирају људи за много лакша кривична дела, а да испред улаза у Скупштину са још 20 људи испребијате посланика и ником ништа. Не може то тако ником ништа, тужилаштво ће морати да ради свој посао и да приводи правди“, додао је посланик СНС.

На питање зашто нису почели штрајк глађу чим се то догодило, Мартиновић је рекао да су хтели тужилаштву да оставе време да реагује.

„Прошла су два дана, није реаговало. Остајемо док не почну да раде свој посао. Не могу једна правила за Ђиласа и Обрадовића а друга за људе од криви и меса“, рекао је Александар Мартиновић.

Извор:
НСПМ