Црквени завод на КиМ

spcСабор Српске православне цркве (СПЦ) одобрио је епархији рашко-призренској да оснује сопствени завод за заштиту српских светиња, саопштио је данас портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј, најављујући и формирање „црквеног“ Завода за заштиту споменика културе.

Епископ бачки Иринеј је, у обраћању новинарима, рекао да је због политичких околности све теже остваривати ефективну заштиту наших тамошњих светиња у смислу рестаурације, конзервације, заштите и, уопште, бриге за опстанак тих изузетних дела духовности и уметности.

Према речима епископа бачког Иринеја, завод за заштиту споменика културе који би основала епархија рашко-призренска радио би на заштити српских светиња, у сарадњи са постојећим Републичким заводом и свим другим релевантним чиниоцима укључујући међународне.

Епископ бачки Иринеј је реко да проблем постоји и ван Косова и Метохије, јер су поједини древни манастири угрожени у погледу очувања фрескописа, икона или других сличних садржаја, па је начелно усвојен предлог Синода да се организује и посебан „црквени“ Завод за заштиту споменика културе.

Тај Завод, каже епископ Иринеј, не би био конкурент постојећем републичком Заводу, већ би у сарадњи и координацији са њим, где тај Завод не може ефективно да помогне, преузео бригу на себе.

Наравно, каже епископ Иринеј, тај завод би морао да има све квалификације и предуслове да би могао да буде равноправан са постојећим републичким Заводом за заштиту споменика културе, што значи да треба да имају исте услове за рад, финансијско обезбеђење и стручњаке.

Спровођење ове одлуке Сабора поверено је Синоду, рекао је епископ Иринеј.

СПЦ