Годишњица страдања српског народа у злочиначкој акцији „Бљесак“: У удару хрватске војске убијено 283 Срба и протјерано 15.000

489397_akcija-bljesak_ls

Убијено 283 Срба из Западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро дјеце

Навршава се 25 година од почетка злочиначке хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“ у којој је убијено 283 Срба из Западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро дјеце.

Напад хрватске војске и полиције на заштићену зону УН сектор „Запад“, почео је 1. маја 1995. у 5.30 сати, и у њему је 16.000 припадника хрватских снага заузело тај дио западне Славоније.

Претходно је, у неколико војних акција до краја 1991. године, из западне Славоније протјерано 67.000 Срба.

Према подацима организација за људска права, након „Бљеска“ ухапшено је 1.500 Срба, а од њих су многи тада били одведени у логоре у Вараждину, Славонској Пожеги, Новој Градишки и Бјеловару.

Према подацима Документационо-информативног центра „Веритас“, за злочине у „Бљеску“ и оне почетком деведесетих година на подручју западне Славоније, нико од хрватских руководилаца није одговарао.

Против команданта Треће гардијске бригаде Хрватске војске Младена Круљца је 2005. година поднијета кривична пријава, али оптужница није подигнута, а он је накнадно унапређен у чин генерала.

Због ратних злочина у „Бљеску“ хашко тужилаштво је припремало оптужницу против предсједника Хрватске Фрање Туђмана, који је, у међувремену, умро 1999. године.

Највећи број Срба избјеглих у „Бљеску“ живи сада у Републици Српској. Они ће са моста у Градишки, названог Мост спаса, сјутра бацити цвијеће у ријеку Саву, што чине сваког 1. маја у годинама послије свог егзодуса, а у цркви Покрова пресвете Богородице у том граду у РС, биће служен помен.

У међувремену, иако је прошло скоро двије деценије, тек око 1.500 Срба, углавном старије особе, вратило се у у западну Славонију.

За злочине почињене у Западној Славонији, која је била под заштитом УН, нико није оптужен ни пред Хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима.

У акцији која је трајала 1. и 2. маја из западне Славоније, која је тада била у саставу Републике Српске Крајине, односно из сектора Запад, под заштитом снага Уједињених нација, протјерано је око 20.000 Срба.

Извор:
ИН4С