Не заборавите „жуту кућу”

zuta-kuca-2

Председник Привременог органа општине Ђаковица Миленко Јовановић упутио је писмо Тужилаштву Хашког трибунала којим захтева од тужилаштва да обнове случај „жута кућа” и да новом непристрасном истрагом, на основу чињеница које утврде, подигну оптужнице против одговорних.

Јовановић је у писму навео да истрага у вези са случајем познатим као „жута кућа” у Албанији, ни након више од 21 године нема епилога, због чега у име несталих, кинднапованих и убијених грађана Ђаковице подсећа на обавезу да се у циљу истинског задовољења правде овај случај не заборави и исти истражи до краја.

Како преноси портал Косово онлине, Јовановић у писму од тужилаца у Хагу захтева да испитају улогу бившег шефа Унмика Бернара Кушнера у учешћу у злочинама у случају „жута кућа”, без обзира на, како наводи, актуелни формални статус истраге у вези са тим случајем.

Јовановић је у писму подсетио и да извештај Дика Мартија терети и председника привремених косовских институција Хашима Тачија и Дреничку групу ОВК за криминалне активности током и одмах после рата на Косову 1999. године, птреноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА