,,Цетињски вјесник“ 1912: Пљевља прославила српски Митровдан, долази ера славе и величине Србинове

Pljevlja
Пљевља 1912. године

Послије толико вјекова први пут данас Пљевље прославља слободно и весело значајни данашњи дан, којим се уобичајено и патријархално почиње зимско полугође, а које ће бити ера славе и величине Србинове и уједињења српства, објавио је ,,Цетињски вјесник“ 1912. године, у тексту насловљеном ,,СРПСКИ Митровдан у Пљевљима – Народно славље и одушевљење“.

У тексту старог цетињског листа објављено је како је пљеваљско свештенство уз пратњу угледних Пљевљака у цркви Светог пророка Илије на Илином брду захвалило Богу на успјесима храбре, ослободитељске српске војске и помолило се за, како се наглашава у тексту, оба српска владара.

Послије благодарења у црквеној дворани била је закуска гдје су слободна браћа један другоме изразила своја осјећања, која их од скора у српскијем Пљевљима обузимају, објавио је ,,Цетињски вјесник“ прије 108 година.


,,Цетињски вјесник“ 1912, Митровдан у Пљевљима

У тексту је даље појашњено како се славило у ослобођеним Пљевљима и наздрављало књазу Николи.

Здравице команданта и посаде и осталих чиновника и грађана пуне родољубивих и јуначких израза завршују се усклицима ,,Живио господар“. Весеље се наставља цио дан у вароши са највећим усхићењем, закључено је у допису из Пљеваља објављеном на Цетињу 1912. године.

Извор: ИН4С