Веритас: Ни после 25 година нема осуђених за Бљесак

 

savo-strbac-n1Документационо информативни центар Веритас оценио је да још нема осуђених за злочине над Србима у акцији названој „Бљесак“ почетком маја 1995. године.

Веритас је у саопштењу навео да су 1. маја 1995. године хрватске оружане снаге извршиле агресију на српску област Западна Славонија, а да су се заштитне снаге УН повукле и нису заштитиле грађане.

У акцији названој „Бљесак“, према Веритасовим подацима, погинуле су и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера, а међу жртвама је 56 жена, осморо деце до 14 година и 75 особа старијих од 60 година.

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина њих 156, док се међу несталима води још 127 особа.

Како Веритас наводи, хрватски судови су осудили велики број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора за сваковрсне ратне злочине, које су издржавали у злогласном затвору Лепоглава, а неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње специјалне тортуре злогласне Лоре у Сплиту.

Цивили који нису могли или нису желели напустити своја огњишта, смештени су у логоре за ;цивиле, а за то време православни храмови и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена.

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, против припадника хрватских оружаних снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине над Србима у тој акцији, који нису одмакли даље од предкривичне фазе, саопштио је Веритас поводом 25 година од акције „Бљесак“.

Извор:
Н1ИНФО