Струка и даље ћути на надрилекарство Жељка Митровића

Struka i dalje ćuti na nadrilekarstvo Željka Mitrovića 1

Поједини доктори су се обратили и директору Лекарске коморе Србије Милану Динићу тражећи да предузме неопходне активности „како би се струка заштитила и углед професије остао неукаљан“.

Динићу је у допису скренута пажња да се Митровић бави надрилекарством, али и да вређа струку, „док лекари умиру у болницама борећи се за живот сваког пацијента“.

Директору ЛКС је предочен и Митровићев статус на друштвеним мрежама: „Пун ми ку*ац ових здравствених генија који завршише силне факултете, потрошише милијарде на научне радове и докторате и добисмо – шта? Лек који се зове „не излази из куће“. Серем вам се на светски ниво научни достигнућа из области вирусологије…“

На питање да ли ће се ЛКС огласити поводом надрилекарства Жељка Митровића и његовог вређања медицинске струке, Милан Динић нам је кратко рекао да на сајту ЛКС постоји званично саопштење.

Међутим, у њему се не спомињу дискутабилне методе које практикује власник Пинка, нити се реагује на његова срамна обраћања здравственим радницима, већ се само „осуђује свако иступање у јавности које може да доведе грађане у заблуду и угрози њихово здравље“.

„Свако изношење непроверених, неистинитих и научно неутемељених информација у јавности може нанети озбиљну штету здрављу становништва или довести у ситуацију да се сумња у научно признате методе. Апелујемо на грађане да и даље прате само званичне препоруке кризног штаба и наших еминентних стручњака јер једино на тај начин ће исправно заштитити себе и друге“, наводи се у саопштењу Лекарске коморе Србије.

Због чега се ЛКС није бавила Митровићем, или тражила реакцију надлежних, питања су на која нам директор Коморе Милан Динић није одговорио.

Са друге стране, анестезиолог и бивши председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Драган Цветић оштро је осудио понашање Жељка Митровића али и изразио жаљење што струка не реагује на његове иступе.

– На жалост, то што лекарски еснаф, како појединци тако и удружења (СЛД, ЛКС) ћуте на најбезочније увреде, није ништа изненађујуће. Лекари су део овог народа. Ни бољи ни лошији. Убијени у појам одавно, апатични, уплашени за себе и своје најближе, за своју позицију, безидејни и равнодушни. Мисле, ако уопште мисле, да ће неко други урадити оно што би они морали. Тужно, али очигледно. То смо ми. Срамота ме. Аплауз – истиче Цветић за Данас.

Сем медицинске струке, на понашање Жељка Митровића и на оно што се емитује на његовој телевизији, ћути и Регулаторно тело за електронске медије.

– Мислим да само чудо може да се деси па да РЕМ, овакав какав јесте, реагује на срамотну злоупотребу медијских слобода Жељка Митровића и његове медицинске изуме, које су спој дречеће глупости и свемирског безобразлука – сматра Недим Сејдиновић, новинар и медијски аналитичар.

Он додаје да Регулаторно тело мора доживети дисконтинуитет у свом раду – „то тело мора да се угаси, јер је непоправљиво – и оснује ново уз подршку међународне заједнице“. Тек тада се, према речима нашег саговорника, можемо надати да ћемо имати бољу медијску сцену, односно електронске медије који ће поштовати пре свега властиту струку, а онда и законске и подзаконске акте, „а неће бити алатка у рукама власти за излуђивање сопствених грађана“.

– Митровићу и његовом газди Вучићу заједничка је та садистичка нит, они се просто иживљавају над „својим народом“ и стално експериментишу до којих граница у томе могу да иду. Очигледно су границе још увек прилично далеко, док год грађани не устају и оштро се не буне против ове сатире од државе, и док год популарност ове двојице не опада, истиче Сејдиновић и додаје да је страшно што медицинска струка ћути и равнодушно гледа Митровићеве перформансе.

Забрањено на Јутјубу, у Србији могуће

Медијски гигант Јутјуб је прекјуче забранио све садржаје повезане са вирусом корона, а који су у супротности са препорукама Светске здравствене организације. Све што није медицински доказано и утемељено, биће „протерано“ са ове платформе. За то време, власник телевизије са националном фреквенцијом у Србији несметано промовише своје надрилекарство у борби са корона вирусом.

 

Извор: Данас