Вучић и Дачић нам пуцају у леђа

dacic-vucic-izdajnici-kosovaОд вицепремијера Вучића као и од премијера Дачића који Србе дели на локалне шерифе и Тачијеве Србе не очекујем ништа добро. Они су у стању да зарад свог интереса и опстанка на тим функцијама са Србима са Косова ураде све што тражи Хашим Тачи, каже за „Вести“ Драгиша Ђоковић, одборник Скупштине Општине Косовска Митровица.

Са првим људима владе, представници Срба са Косова, који се противе бриселском споразуму, о примени тог документа разговараће крајем недеље.

Значи, биће нових разговора?

– Наравно да треба разговарати, али тај евентуални разговор биће у суштини наредбодавни, где ће они покушати да нам нареде шта да чинимо. У саставу Срба са Косова који иду у Београд има и људи који су некомпетентни, нису народни представници, већ представници владе која их позива.

На кога мислите?

– У том тиму имате четири председника општина које је неко бирао, имате начелника, али имате и још три човека који ни по ком критеријуму не би смели ту да буду. Рецимо, Милан Ивановић. Немам ништа против њега, али по ком основу он иде на те састанке? Затим Бојан Јаковљевић који је посланик, али и за њега је питање по ком основу га позивају. Јер, ако зову посланике, зашто онда не зову Марка Јакшића из ДСС и Горана Богдановића из ДС. Ту је и Зоран Милојевић, саветник код Александра Вулина, због чега њега зову? Зато што је из владаће странке?

Да ће њих ико ишта да пита?

– Мислим да им се само сервира прича. У ствари, мислим да су Дачић и Вучић постали арогантнији него пре и да су осиони. Да се нашалим – може Вучић да оде из радикала, али оно Шешељево радикалско кад тад проговори из њега. Када Вучић каже – службе су вас пребројале, било је 3130 људи на митингу. То је заиста срамно. Није битно што му је дефицит осам одсто, али зна да броји Србе и да нам се на такав начин подсмехне. Понашају се бахато, и иза њих су овога пута и Америка и Нато пакт и та несрећна ЕУ и онда они могу да са ово „мало Срба“ да раде шта хоће, или бар они мисле да они могу да раде шта хоће.

Шта можете да промените?

– Нећу да одустанем и нећу да прихватим све то што они траже. Народ је огорчен. Могли смо све да очекујемо, само ово – никада! Ближи се 9. јун, 14-годишњица наше борбе за опстанак и чему све то што смо радили? Преживели смо 1000 напада међународне заједнице и Приштине, али први пут нам директно пуцају у леђа.

Нада закопана у гробници

Од кога у овој ситауцији можете да очекујете помоћ?

– Надање се наше закопало на Косово у једну гробницу, мало да будем песник. У кога да се уздамо – ни у кога, Бога ми! Притиснути смо, ово се дуго гази и спрема.

Чији смо ми држављани

Прво је требало договорити када се дете роди где се уписује – да ли у матичну књигу Косова или Србије – да ли се родио држављанин Србије или Косовар? Шта Приштину обавезује да попусти када она не чека никакав датум? Спомињу се факултетске дипломе, али полако… Прво извод рођених, па основна школа и ђачке књижице, сведочанства, па матичне књиге за умрле, да се напише да ли је умро држављанин Србије или држављанин Косова. Брига то Дачића и Вучића. Они хоће у ЕУ, а за наше животе их није брига, каже Ђоковић.

Ј. Л. Петковић – Вести