„Оброк за породицу“: Хероји из сенке недељно „хране“ око 50 породица

Obrok_za_porodicu_

Од када је почела пандемија коронавируса, многи грађани су остали без прихода и посла, па су породице које су до пандемије живеле нормално, сада принуђене да се боре за егзистенцију на различите начине, а један од начина је тражење хуманитане помоћи.

Повећан број захтева за помоћ у виду основних намирница и средстава за личну хигијену потврђује и Александра Благојевић, координатор Фацебоок хуманитарне групе „Оброк за породицу Београд“. Групу је пре четири месеца основала Мирјана Мутић са двема ћеркама кувајући оброке за породице и већ су добиле награду од града Нови Сад „Хероји улице“. Александра се прикључила хуманом покрету и основала групу за Београд.

И она је открила колика је заиста потреба за основним намирницама, али и дохранама за бебе, пеленама и осталим потрепштинама.

– Пре увођења вандредног стања, имали смо око 47 сталних породица којима смо носили помоћ – самохраних мајки, родитељима са децом ометеном у развоју, пензионерима са малим пензијама. Тај број породица је пријављен за четири месеца нашег рада, а од када је кренуло ванредно стање добијалмо и преко десет молби дневно. Група функционише тако што сарадници и ја прво обиђемо пријављене породице, па када се уверимо у веродостојност стања, онда носимо помоћ, трудећи се да то буду пакети хране на недељном нивоу јер има много породица које себи не могу приуштити основне намирнице – рекла је Александра Благојевић.

Истакла је да је уз њу и тим сарадника.

– Имамо тим сарадника, подељених по општинама, али зависимо искључиво од донација грађана и фирми који нам донирају намирнице за пакете. Новац не примамо, већ искључиво намирнице и хемију. Како расте број молби, а нама приоритет имају породице које смо већ обишли, позивамо све који су у могућности да нам се прикључе у донацијама како би смо новим људима који нам се јављају пружили помоћ док не прође ова ситуација и „стану на ноге“. Пакете носимо са свим мерама заштите и не улазимо у станове и куће корисника као што смо раније радиле, већ на препорученој раздаљини предамо пакет.

Одзив Београђана овој хуманој акцији је био велики.

– Желим да наведем да сам јако срећна зато што су наши Београђани и у овој ситуацији показали велика срца донирајући намирнице и нудећи нам превоз до корисника, јер са око 47 сталних породица и великим бројем нових, на десетине малишана не легне гладно, а мајке заспе са миром бар на кратко. Деца су нам свакако приортет, али исто тако носимо пакете и пензионерима, као и болеснима. Све слике су јавне на нашој страници што се тиче донација, а корисници могу остати анонимни уклоико желе. Верујем да ћемо наставити да негујемо хуманост и када све ово прође, јер најбитније је да изађемо као људи из свега овога – поручила је Александра Благојевић.

Извор:
ДИРЕКТНО