Звонко Михајловић: Очекујем подршку Владе Србије за формирање Скупштине Срба са КиМ

zvonko mihajlovicОчекујем подршку и разумевање Владе Републике Србије и свих релевантних политичких чинилаца у Србији за формирање привремене скупштине АП КиМ, казао је КИМ радију председник српске Општине Штрпце Звонко Михајловић.

Михајловић је присуствовао јучерашњем састанку у Звечану, где је како је казао било речи о припреми статута скупштине АП КиМ. Он је навео да су присутни имали одређене примедбе на текст статута.

„Договорено је да у четвртак и петак примедбе буду достављене предлагачу у виду амандмана, како би биле уврштене у текст предложеног статута“, навео је Михајловић.

Он је казао да је иницијатива за формирање овог тела била заједничка и да иза ње стоје „сви представници Срба са КиМ северно и јужно од Ибра“.

„Намера нам је да се формира скупштина АП КиМ у складу са Уставом Републике Србије, а са циљем да Срби имају своје институције једино и искључиво у систему РС.“

Михајловић додаје и да је познат тачан број представника из сваке општине који ће бити део скупштине.

„Тај број је одређен у складу са бројем становника, тако да ће сви бити заступљени и имаће прилику да на највишем телу Срба са КиМ износе и решавају своје проблеме“, истиче он.

Председник Општине Штрпце и члан Српске радикалне странке каже да нико не би требало да се љути на иницијаторе овакве идеје, јер како истиче, Устав Србије је испоштован.

„Ми смо ти који би требало да будемо љути на Владу Републике Србије која покушава да отргне српске институције из система Србије и пресели их у систем Косова“, казао је Михајловић и додао да „очекује подршку и разумевање Владе Републике Србије и свих релевантних политичких чинилаца у Србији за овакву идеју и намеру Срба са КиМ“.

Видак Ристовић: Чекамо да се Београд изјасни о скупштини КиМ

Уколико скупштина (АП КиМ) буде у организацији међународне заједнице и Београда, Срби из Општине Приштина немају разлог да не прихвате да буду део ње, казао је за КИМ Радио члан Градског већа српске Општине Приштина са измештеним седиштем у Грачаници Видак Ристовић.

Он наводи да док не стигне званична подршка Београда Општина Приштина неће учествовати у процесу стварања скупштине АП КиМ.

„Грађани и политички чиниоци на територији Општине Приштина свакако ће бити укључени у све процесе које спроводи држава Србија у договору са међународним фактором“, казао је он.

Ристовић је КИМ радију казао да седници у Звечану нису присуствовали представници ове општине.

„Митровица је прича за себе, људи имају демократско право да се организују и спроводе процесе за које само они сматрају да су у њиховом интересу, као што и ми јужно од Ибра имамо исто право.“

КИМ Радио