Руски вирусолог Алексеј Потекин: Ово је највећа лаж о корона вирусу! Срце ми каже да смо у великом проблему!

aleksej potekin

Алексеј Потекин је руски вирусолог и професор биологије на Универзитету у Санкт Петербургу

Потекин је испричао неколико охрабрујућих чињеница у коронавирусу: Мислим да је дошло време да ја као биолог, који се дуго бави вирусима на универзитету кажем неколико речи о коронавирусу. Покушаћу то да учиним у пар теза, иако су на ову тему већ многи скоро све рекли.

Дакле:

1. Ово је само коронавирус. Један од чланова породице, који је претходно био заступљен у општем спектру акутних респираторних вирусних инфекција. Ово није куга. Нису богиње. Ово није коронавирус који је изазвао САРС 2002. године. Тренутно овај вирус убија људе, али умерено. У свету много људи свакодневно умире од туберколозе, маларије и тд, али те бројке не пратимо помно као бројке умрлих од коронавируса из разлога јер је он сада нов вирус и агресиван је.

2. Корона вирус је нажалост веома заразан. Заразнији је од грипе, мање од заушака и рубеоле, а да не помињемо оспице. У нашој глави, подаци о смртности због овог вируса пале аларме. Због тога је паника на врхунцу. Међутим ова пандемија је далеко блажа од оне коју су наши преци преживљавали.

3. Вирус је избио из једне земље и тачке раста појавиле су се широм света. Било је то неизбежно. Успут, не треба се плашити речи „пандемија“ – то само значи да су случајеви болести откривени широм света, а не да се човечанство суочава са изумирањем. У сваком случају, мали проценат становништва сваке земље ће бити погођен, али количина ће бити знатна. Карантин има за циљ да у кратком времену не достигнемо италијанске бројке. Безбедносне мере које многе европске земље предузимају су без преседана. Главни циљ је да се смањи терет који је на болнама за време масовних епидемија, као и да се смањи број заражених.

4. Стопе смртности од корона вируса су стварне. Нико у доба друштвених мрежа тај број не може смањити или повећати – одмах би се јавили људи чији су најмилији страдали од овог вируса и бројали би једни друге. Штавише, показатељи укупног броја инфицираних су потцењени јер је много људи имало асимптомске реакције на вирус или нису могли да га индетификују. Али сада се многи случајеви откривају и прате. Међутим то је и добро, јер што је више оних који нису „урачунати“ у статистику заражених, то је мањи проценат смртних случајева.

5. Овај вирус нема никакве везе са људским развојем и није „побегао“ из неке лабораторије. Док људи паниче, лабораторије широм света откривају појединости овог вируса. Конкретно, чињеница је да је све почело једном инфекцијом у Кини – односно, неко тамо је појео неку лошу животињу. Или су једноставно појели нешто на пијаци на којој се у страшно лошим хигијенским условима спрема чудна храна.

Онда је вирус из те заражене животиње прешао на новог домаћина и почео да се понаша агресивно. Поред тога, ако пређе преко интерспецифичне баријере једном, вирус ће такође прескочити другог, истовремено се прилагођавајући новом домаћину. Негде у том ланцу власника/домаћина наћи ће се и човек. Ово није први вирус чије порекло води са кинеског тржишта. Можда ће их Кина сада реорганизовати, а опет, можда смо имали среће што је овај вирус у ствари тако благ.

6. Коронавирус неће нестати. Карантин га неће уништити. Нема лекова против њега, као ни против већине вируса. Вакцина ће се појавити (мислим на лето), али неће бити масовне вакцинације барем до краја године, јер се време испитивања не сме и не може смањити. Управо због тога је већина популације осуђена да се разболи од овог вируса. Али ово је важно јер је колективни имунитет најбољи лек за заразне болести (што се већина људи разболи и стекне имунитет, мање ће нових случајева заразе бити). Не верујте гласинама о поновљеним инфекцијама. На корона вирус мора се развити имунитет.

7. Корона вирус не личи на вирус грипе. И зато он неће деценијама држати човечанство у карантину. Вероватно ће следити уобичајни пут инфекције – што је тај пут дужи, слабији су симптоми. А нови облици ће се ретко појављивати и неће ефикасно превазићи имунолошку баријеру која се појави после прве инфекције. Али око пола године (по мојој процени), имаћемо праву епидемију. Постепено, вирус ће постати део свакодневнице, многи ће га прележати и живот ће почети да се враћа у нормалу.

8. Срећом, деца се теже разбољевају од корона вируса, иако могу бити преносници истог. Здраве одрасле особе вероватно ће претрпети инфекцију „на ногама“, неко ће се мало залечити, неко ће се мало више разболети, као кад добије грип. Мало нас ће завшити у болници. Од тог малог броја, део ће умрети. Ништа више него од грипа, с  тим што је најнепријатнија упала плућа која прати овај вирус. И као што су вероватно већ сви разумели, група изузетно ризичних људи су они од 75 година па навише, посебно са неким пратећим болестима.

9. Са гледишта биологије, ако посматрамо људе као једну од животињских врста, корона вирус не треба уопште да се посматра као нешто превише опасно. Убија људе са ослабљеним имунитетом (попут било које заразне болести) и умерено смањује популацију у старијој старосној групи. Још пре 100 година човечанство би ово схватало као Божије провиђење.

10. Стога су карантинске мере оправдане. Ако бирамо између одласка у кафић и смрти још једне непознате старије особе у ланцу преношења вируса, коме се још иде у кафић? Ако се досада мери животима старих људи, мислим да бисмо сви изабрали досаду код куће. Свет се неће срушити ако останете код куће.

Не мешајте самоизолацију са потпуним престанком друштвених активности. Овај вирус није парализовао живот. Нема потребе да купујете годишње залихе хране у продавницама, оне очигледно неће бити затворене и тада ћете бити приморани да бацате храну.

Ако вам је потребно 14 ролни тоалет папира за 14 дана карантина, онда сте морали да посетите лекара још пре корона вируса.

Извор:
КУТАК НЕТ