EuroMOMO: Преглед смртности у Европи за последње четири и по године

momo-12

На дијаграму смртности за све старосне групе не уочава се одступање из оквира добијених претходних година

Добродошли на интернет страницу Евро момо (EuroMOMO, European monitoring of excess mortality for public health action – Oсматрање повећане смртности у Европи ради делања на пољу јавног здравља). Објављујемо седмичне билтене о општој смртности у до 24 европске земље или области. Седмични билтен објављује се сваког четвртка око подне.

Билтен смртности у Европи за 12. недељу 2020. године

Прикупљене процене о смртности од свих узрока показују у целини нормално очекиване разине у земљама из којих су подаци прикупљени, уз приметно повећану смртност у Италији.

За овонедељну анализу опште смртности прикупљени су подаци из 24 европске земље или области.

Број смрти последњих недеља ваља тумачити опрезно пошто кашњење приспећа података може довести до непрецизности. Осим тога, резултати анализе промењиви су зависно од земље. Приликом анализе узете су у обзир промењивост од државе до државе и разлике у брзини достављања података.

Напомена у погледу удела смртности од вируса корона у општој смртности

Последњих неколико дана примили смо много питања о општој седмичној смртности и могућем уделу смртности узроковане вирусом корона. Неки се питају зашто се не примећује повећана смртност у извештајима из земаља погођених вирусом.

Одговор је да се повећана смртност забележена првенствено на покрајинској или локалној разини и/или сабрана у оквиру ужих старосних доба можда не види на националној, а још мање у анализи на европској разини, узимајући у обзир укупан број становништва. Уз то, увек постоји неколико седмица кашњења приликом прикупљања података. Отуд се бројке у погледу смртности које објављује Евро момо морају узимати с опрезом.

Стога, иако се повећана смртност можда не види одмах у нашим извештајима, то не значи да није присутна у појединим областима или старосним скупинама, укључујући смртност услед вируса корона.

Према графицима за последње четири и по године, разврстаним у четири старосне групе – 0-4 године, 5-14 година, 15-64 године и преко 65 година, смртност у групама 0-4 и 15-64 године од краја 2019. до данас у оквирима је или мања него раније, у групама 5-14 и преко 65 година у ранијим је оквирима. На дијаграму смртности за све старосне групе (All ages) не уочава се одступање из оквира добијених претходних година.

Земље из којих су прикупљени подаци: Аустрија, Белгија, Велс, Грчка, Данска, Енглеска, Естонија, Ирска, Италија, Луксембург, Мађарска, Малта, Немачка (Берлин), Немачка (Хесен), Норвешка, Португалија, Северна Ирска, Финска, Француска, Холандија, Швајцарска, Шведска, Шкотска, Шпанија.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ