Капетан Драган пуштен из затвора и одмах протеран у Србију

kap dragan

Раније него уобичајено, јер се у редовним околностима затвореници пуштају око поднева, у суботу рано ујутро из лепоглавског затвора пуштен је осуђеник за ратни злочин Драган Васиљковић, познат и као капетан Драган који је потом и протеран из Хрватске, објавио је хрватски „Јутарњи лист“

Наиме, Васиљковић је у решењу о отпуштању имао наредбу да у року од 24 сата мора да напусти територију Републике Хрватске, па су га у лепоглавском затвору преузели полицајци који су га превезли до граничног прелаза на Бајакову где је у 9.30 протеран из Хрватске на основу решења о забрани уласка и боравка на подручју Европског економског простора у трајању од 20 година, наводи даље лист.

Његова адвокатица Слађана Чанковић у петак је потврдила да ће њен брањеник бити пуштен без обзира на околности везане уз пандемију коронавируса, али није знала околности под којима ће бити организован његов излазак из затвора.

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао је за Срну да су га звали бројни Васиљковићеви пријатаељи интересујући се о доласку у жељи да му организују дочек, али да је то у овим околностима неизводљиво.

– Судбина се поиграла с њим да након затвора у Аустралији и Хрватској мора поново у једну врсту изолације, без слободе кретања. Не знам никога у Хрватској, ни од Срба, ни од Хрвата, да је одслужио целу казну. Он је издржао 13,5 година колико му је и пресуђено. Није имао срећу да изађе након две трећине и сада опет иде у изолацију и то је потпуно извесно. Не знамо где ће и колико дана ће то бити. Вероватно до 28 дана – рекао је Штрбац.

У Министарству правосуђа Хрватске потврдили су да је Васиљковић пуштен након што је одслужио затворску казну.

Васиљковић је осуђен на 13,5 година затвора због наводног ратног злочина у Книну и Глини током рата у Хрватској. С обзиром да му је у издржавање казне урачунато и време проведено у екстрадиционом затвору у Аустралији од осам година и девет месеци, као и у истражном затвору у Хрватској, казна му је истекла у марту ове године.

Васиљковић, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији где је живео под лажним именом и био тренер голфа. У јулу 2015. изручен је Хрватској, а од почетка је негирао кривична дела која су му се стављала на терет и тврдио да су сведоци лажно исказивали, закључио је „Јутарњи лист“.

Извор:
ВЕСТИ ОНЛАЈН