ЛИЧНИ СТАВ Марко Марјановић: Срам те било

politika_

Александре Вучичу, до сада сам Ти писао у најбољој намери. За све нас, грађане Србије, па и за Тебе самог. Извињавам се али и поред мог васпитања не могу више да Ти персирам. Не залушујеш то. Можда твоја функција на којој се налазиш то заслужује, али Ти се не понашаш у складу са њом.

Бићу слободан да Ти се обратим онако као навијач навијачу. Знам да Ти то волиш. И да тај речник одлично разумеш. И сам си више пута говорио о својим херојствима и тучама са утакмица. Не могу више да Ти персирам, васпитан сам да персирам старијима, људима које поштујем, људима који часно раде свој посао и тако се понашају.

Али да Ти кажем. СРАМ ТЕ БИЛО! И ако се питаш зашто тако, није ми тешко да пробам да Ти објасним. СРАМ ТЕ БИЛО како се обраћаш на конференцијама за штампу новинарима који Ти нису по вољи. СРАМ ТЕ БИЛО како се обраћаш нама грађанима. СРАМ ТЕ БИЛО што и ову ситуацију користиш за самопромоцију. СРАМ ТЕ БИЛО за сву ароганцију коју испољаваш. Потрудићу се да неке ствари мало и образложим.

Рекао си да Ти је највећа грешка што си дозволио повратак 318.000 НАШИХ грађана. Да, НАШИХ. Истих оних који шаљу девизне дознаке својим најближим који пак опет тим новцем пуне буџет којим ТИ расположеш. Ти одлучујеш о свему.

Ако се сећаш, Александре, није то било тако давно. У марту је било масовно прикупљање потписа за Твоју странку. Радикалну. Упс, и ја направих лапсус као и Ти, у кампањи у Арени, ако се не варам. По месним одборима и опшинама потписало је 46.000 људи, можда цак и свих 50.000. По киши, збијени један уз другог. Тад си био ганут и захваљивао им се. И то само у једноме дану. Што би рекла Премијерка, заиста, али заиста, не могу да схватим да до тада нико није могао да Ти пренесе вести из пријатељске нам Кине.

Стигао си и да обиђеш Ваљево и фабрику „Крушик“, беше то 9.марта и ту су Ти људи клицали и тапшали. Хиљаде њих. Није Ти то сметало. А ево шта нам сада саопштавају са медија: ВАЉЕВО ПОСЛЕ БЕОГРАДА НАЈВЕЋЕ ЖАРИШТЕ ВИРУСА

Има ли неко потребу да каже неку изјаву типа: Извините, погрешио сам? Нисам схватио озбиљност ситуације.

Без мелодраме, без патетичних излива емоција типа „Стрељајте ме“, већ онако, прво људски, па онда и председнички.

Одлука о изолацији је добра. Можда мало закаснела, али добра. Али, зашто сада, Александре толико беса и гнева према грађанима, нарочито најстаријима. Па, сви су послушали савете свих вас. Ако неко и није, сигуран сам да ће га полиција и суд дозвати памети. Они који су слушали др Несторовића, вероватно су сад збуњени и преплашени.

Да се присетимо. Изјаве да је ово најсмешнији вирус и да постоји само на фејсбуку. Тада сте се сви „кидали“ од смеха. Несрећни доктор је препоручивао да се иде у Милано. У шопинг. Распродаја. Славиша Кокеза и Пантела су послушали. Знамо резултат.

Професорка и заменица директора Института за јавно здравље, др Дарија Кисић је изјавила потпуно смирено, без колебања, да су изоловали прву инфекцију овим вирусом. ПРВОГ МАРТА. 1.03. 2020. На снимку који следи, не делује као да се збунила или пермутовала. Накнадно, правдајући се, не делује баш уверљиво.

Подсећања ради, морам још понешто да напишем. Онако како се Ти обраћаш пензионерима, тако се не разговора са старијим од себе. Кажеш им прво: Драге баке и деке, а онда као да хоћеш да добију срчани или мождани удар. Од „К’о Бога Вас молим“ до „Драги пензионери, НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ!!! Ако послушате такве предлоге неће нам бити довољно ни Бежанијско, ни Ново гробље, ни Централно гробље, ни Лешће… Биће мала да приме све нас“.

Александре, нисам видео да се неко од Твојих пријатеља, Макрона, Меркелове, Путина или Себастијана таквим тоном обраћају својим грађанима. У ствари, у односу на Тебе, они скоро да се и не појављују. У њихово име, грађанима се обраћа СТРУКА.

Кажеш да набављаш респираторе на „полуцрно“!!! Уплаших се да те навијачки немир не увуче у неке полулегалне радње. Добронамерно те саветујем да питаш нашу тенисерку Ану Ивановић која је учествовала у донацији 35 респиратора, где и како их набавити. Не верујем да их је она набавила на „полуцрно“.

Кажу твоји министри да карантин на Београдском сајму није хотел са 5 звездица. Знамо, драги Алек. Али, не би било лоше да не подсећа баш на логор. Добронамерно Ти шаљем фотографије како су то неки људи, Твоје колеге решили у свету.

Карантин и изолација у оваквим условима делује прихватљивије и безбедније. Е, овако то изгледа код нас. Па, иако и ја волим фудбал, предлажем да бар део буџета предвиђен за 100 стадиона у Србији одвојиш за опремање ових карантина. Много је хуманије.

Кажеш да си у служби народа и да је ово што се дешава приоритет и да није време за страначке сукобе или самопромоције. Ту се у потпуности слажем, као што сам и раније писао. Али кад пре је успела странка коју Ти водиш да направи спот у ова тешка времена? Кажеш да нећеш никога да спомињеш из опозиције и да ово није кампања. Чему бесмислена питања Гордане Узелац о Ђиласу? Желим да верујем да ниси знао да ће ти поставити тако небулозно питање.

Но, ту је један од твојих првих министара да ме демантује. Наравно, доктор. Доктор Небојша Стефановић. Ако ниси стигао да видиш, шаљем Ти његову изјаву и насловну страну.

То је син оног Бранка Стефановића, пензионера из фирме ГИМ који има повлашћене цене набавке из ваљевачког „Крушика“. Е, зато председниче, зато кажем СРАМ ТЕ БИЛО као и све остале Твоје полтроне. Поштовање се заслужује понашањем, достојанством, поштењем и чашћу.

Виком, вређањем, етикетирањем, бојим се да не.

И како Ти кажеш: Ајд’ здраво. Живела Србија!.

Одох сад у самоизолацију.

Извор:
ДИРЕКТНО