Скупштина АП КиМ следеће недеље

srbi_sa_severaКонститутивна седница привремене скупштине косовских Срба биће одржана највероватније почетком следеће недеље у Звечану, изјавио је данас посланик ДСС Марко Јакшић.

“То би био одговор на неуставни бриселски споразум и окупљање Срба ради њиховог голог опстанка на Косову”, рекао је Јакшић агенцији Бета.

Јакшић је рекао да су се о оснивању Привремене скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија договориле политичке странке власти и опозиције, почев од Српске напредне странке, Демократске странке, ДС, Српске радикалне странке и Г17 плус, и додао да су консултације о томе трајале протекле две недеље.

Јакшић је истакао да привремена скупштина није паралелна институција, него је у складу са Уставом Србије, и додао да је привремена до одржавања парламентарних избора на нивоу целог Косова.

“То није паралелна институција, о томе се и водило рачуна да се оснује скупштина привременог карактера која би била по Уставу Србије, што значи да није паралелна, и која би личила на Аутономну покрајину Војводину са одређеним али не свим надлежностима. Оно што грађани покушавају да направе јесте да поштују Устав и буду достојни уставобранитељи и да се понашамо у складу са законима И Уставом”, објаснио је Јакшић.

Јакшић је додао да је “покрајинска скупштина је нешто што стоји у Уставу Србије”.

Навео је да је на данашњој седници свих политичких странака и група грађана које делују на северу Косова и јужно од Ибра договорено да се обаве додатне консултације о декларацији и статуту привремене скупштине и размотре примедбе у четвртак и петак, а да се конститутивна седница одржи почетком следеће недеље.

“Седница ће бити одржана у радној и свечаној атмосфери и биће отворена за јавност”, рекао је Јакшић.

Бета / Срби на окуп