Обруч


Мишо Вујовић

Пише: Мишо Вујовић

Напад на одређену стратетешку тачку у рату обично почиње артиљеријском припремом, након чега крећу пешадијске и  оклопне јединице. Биолошки рат са новим сојем корона вируса управо подсећа на артиљеријску припрему терена за напад.

Без обзира што је бомба експлодирала пре него што је испаљена, што вирус није само мутирао већ се као бумеранг вратио тамо где се запатио, американци уместо планираних 40000 војника ових дана ће на стари контогент искрцати армију од 70000 до зуба наоружаних људи. Мото “води рат далеко од куће да га не би имао у кући” и даље је најпротафибичнији извозни бренд САД.

Војна вежба “Европа бранилац 2020” у тренутку светске пандемије када су многе моћне европске државе на коленима, показује да се под заставом обамрле Европе спрема нова прерасподела утицаја могућа и оружаним сукобом. У Европи су све државе на коленима осим Русије и делимично Турске чији председник Тајип Ердоган у маниру старог трговца са истамбулске Капели чаршије намигује и мршти се на обе стране.

У Сирији већ заједно дејствују комбиноване патриле руске и турске војске.

Мета у овом биолошком рату уз Кину, свакако је Русија чије економско изнуривање као и непрестани покушаји унутрашње дестабилизације и демонтаже система ВВ Путина нису имали великог ефекта.

Путин је сменом Медведева најавио дубоке реформе и коначан обрачун са неформалним центрима моћи, са којима је од почетка своје владавине прихватио неку врсту кохабитације. Да је искрцавање америчких снага у Европи у тренутку када се одлажу све манифестације и покушава наћи адекватан одговор пошасти вируса корона, усмерено против Русије потврђује посредно и Италијански “Манифест” наводећи да војни министри  27 чланица ЕУ на састанку у Загребу 4. и 5. марта нису ни разматрали могућност одлагања велике вежбе НАТО у Европи. Напротив, подвлачи аутор, обезбедили су 30 милиона долара за мостове и поправку путне мреже у случају да преко њих немају проходност тенкови “абрамс” тешки 70 тона.

Аутор Манило Деначи уз констатацију да су амерички војници изузети од  протокола вируса короне објављује снимак на коме је приказан долазак америчке јединице у Баварску 6. марта где се види да нико ни од домаћина као ни од униформисаних придошлица не носи никакву заштиту.

Несумњиво је да је вирус Корона део велике глобалне игре у којој ни САД нису поштеђене, као и да је, по неким проценама, у јеку још један велики обрачун и то Доналда Трампа са главним актерима Дубоке државе са којом ратује од самог почетка мандата. Трамп је први амерички председник кога не контролишу Ротшилди, Рокфелери, Сороши и остали владари из сенке.

Једну од најбољих дефиниција овог сукоба чија је последица и актуелна пандемија дао је Небојша Медојевић:
Ово је борба човјечанства против групе болесних моћника који желе да контролишу државе, народе и на крају – све друге људе. Ако Доналд Трамп национализује ФЕД (Централна банка САД) и врати моћ коју су отели ови болесници америчком народу, забиће глогов колац у само срце Сатане. Нестаће једна по једна глобална наднационална институција која је служила овим сатанистима и раскинуће се окови модерног ропства.”

Оно што Србију забрињава је обруч који НАТО затвара око њених граница, експресним пријемом Северне Македоније у чланство НАТО алијансе. Чак је шпански Сенат као горњи дом парламента направио највећи преседан у својој историји ратификујући споразум, о приступању Северне Македоније, на даљину.

Шпанија је последња од 29 чланица НАТО која је ратификовала протокол чиме је отклоњена и задња препрека за експресан пријем Северне Македоније у НАТО Алијансу.
Да се некоме жестоко журило потврђује и изјава амбасадора Шпаније у Северној Македонији, Емилија Лоренца Сере:

“Шпанија пролази кроз тешка времена. Сенат је учинио нешто потпуно ново у Шпанији гласајући видео везом на даљину”, рекао је Сера.

Што се толико журило са пријемом Северне Македоније показаће наредни догађаји, али је евидентно да неутралност или неопредељеност Србије све више постаје утопија.

Извор: ИН4С