Јакшић: Одлука Владе неприхватљива за Србе

Podgorica, 19. marta 07.  - Clan srpskog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jaksic optuzio je danas medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija da sve cini da Kosovo dobije nezavisnost i da je pristrasan.FOTO TANJUG/ARHIVA/zkПотпредседник Заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић рекао је да је синоћња одлука Владе Србије о плану примене бриселског споразума неприхватљива за Србе са севера Косова и Метохије.

„Ми ћемо данас имати заједнички састанак свих политичких структура са севера Косова. На том састанку треба да прецизирамо ког дана до краја ове седмице ћемо формирати скупштину Аутономне покрајине Косова и Метохије и на њу пренети надлежности државе Србије. То је наше уставно право“, додао је Јакшић.

Он је напоменуо да је покренута оцена уставности и законитости бриселског споразума. „Ми остајемо уставобранитељи. Покренули смо оцену уставности и законитости бриселског споразума и све док се Уставни суд не огласи, ми ћемо настављати да радимо онако како ми тумачимо Устав и уставност бриселског споразума“, додао је Јакшић.

Према његовим речима, синоћном одлуком Владе Србије „пале су у воду“ гаранције које је први потпредседник Владе Александар Вучић у последњих неколико дана давао народу, попут прича да ће Срби задржати лична документа, да ће на дипломама универзитета и школа бити печати Србије.

„Тога више нема и зато сматрам, а верујем да се са том оценом слаже и огромна већина Срба са Косова и Метохије, да је бриселски споразум неприменљив, као и синоћна одлука Владе, и да међу нама неће пронаћи Србе који ће прихватити спровођење споразума и плана о имплементацији“, додао је Јакшић.

Влада Србије усвојила је на синоћ одржаној седници план примене бриселског споразума, а премијер Ивица Дачић је о томе обавестио високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

СРНА