Пљеваљски одбор за одбрану светиња: Тражимо од државе да нас заштити како то не би радили сами


Пљевља

Пљеваљски одбор за одбрану светиња са запрепашћењем је примио вијест о бруталном пребијању студента Божидара Чабаркапе.

„Како полиција ни након 24 сата није саопштила имена починилаца нити њихове мотиве, а ријеч је о младићу који је истакнути члан наше Цркве као и протестних литија у Пљевљима, то потпуно основано сматрамо да је овај подмукли и кукавички чин дио напора снага које настоје да на ванинституционалан и насилнички начин створе услове за забрану апсолутно законитих, мирних, демократских и достојанствених масовних окупљања грађана“, наводи се у саопштењу.

Иако смо, додају даље, током самих протестних литија, што су пренијели бројни медији, директно показали изузетно висок степен толеранције како за нестомишљенике тако и за припаднике других конфесија мимо православне, и других народа сем српског коме углавном припадамо, овако бруталне провокације чине се само према православним Србима.

„Државни органи очигледно већим гријехом сматрају крст са оцилима на ормарићима за струју у близини муслиманских кућа него насртај на живот једног младог човјека. То нам даје за право да сматрамо да напад на Чабаркапу није случајан и да иза њега, без обзира на то ко су директни извршиоци, стоје државне и парадржавне репресивне снаге и тајне службе“, наводе и саопштењу.

Директно одговорним за очување мира и суживота у Пљевљима сматрају челне људе Полиције и АНБ-а у овом граду Драгана Славуља и Веска Јоловића, од којих захтијевају да са истражним и правосудним органима у разумном року саопште имена и процесуирају починиоце овог кукавичког и гнусног чина.

У противном бићемо принуђени да и онако танку линију повјерења које имамо према овом дијелу државног апарата потпуно редукујемо и предузмемо мјере и активности на организовању механизама самозаштите и упознавања релевантних међународних институција са положајем православног живља и српског народа у Пљевљима“, истакли су.

Складни међунационални и међувјерски односи у Пљевљима наш су приоритет, истичу из Одбора, али они свакако не треба да подразумијевају наше жртве овакве врсте и све ћемо предузети да их више не буде.

Више пута смо јавно и јасно истакли да ћемо сваки напад на појединца који је инспирисан његовом православном вјерском и српском народном припадношћу сматрати нападом на све нас – читаву Цркву, свештенство и вјерни народ. Захтијевамо да нас држава третира и заштити као и све друге у Црној Гори и молимо да нас схвати озбиљно. У противном сматраћемо да нас подстиче и препушта да сами нађемо начине да заштитимо своју браћу у Христу и своје сународнике, што ћемо свакако и учинити, као дио наше часне борбе за одбрану светиња„, закључи су.

Извор: ИН4С