Шиптари спречавају, полиција штити обнову цркве

gusinjeПодгорица – Црногорска полиција привела је у суботу 22 мештана једног села између Плава и Гусиња , који ометају радове на православној цркви, објавили су подгорички медији.

Полиција је привела 22 мештана села Мартиновићи, настањеног Шиптарима исламске вероисповести, који су револтирани радовима на рушевинама православне цркве живим зидом покушали да спрече чишћење темеља цркве Светог Василија Острошког, преносе „Вијести“.

Полиција у Плаву је потврдила да је привела групу мештана, јер нису дозвољавали радницима и свештенику да приђу рушевинама и наставе радове.

Мештани тврде да земљиште не припада цркви , док се локални парох Жељан Савић позива на пресуду Врховног суда Црне Горе , којом је утврђено да је земљиште црквено.

Савић напомиње да локални црквени одбор жели да „очисти, огради , дотера темељ црквишта и заштити га од скрнављена стоке“ и позива мештане Мартиновића на „поштовање и међусобно уважавање различитости оба народа“.

Мештани , међутим, траже да се престане са радовима и против су долазака у село представника православне цркве, преносе „Вијести“.

Бета