Антисрбизам власти федерације БиХ: Пошумљавају српске гробове!

srpsko-groblje

Радници кантоналног предузећа „Унско-санске шуме“ претходних дана вршили су пошумљавање на територији општине Босански Петровац, те су саднице борова засадили и у, ни мање ни више, него усред старог српског гробља у петровачком селу Бјелај, тачније у засеоку Цимеше који је вековима био насељен искључиво Србима.

Овај скандалозни потез локалне шумарије и њихових шефова из Унско санских шума са седиштем у Босанској Крупи, открили су мештани српски повратници и потомци сахрањених у ово гробље, када су кренули да им запале свеће и дају помен. Међутим, шокирао их је морбидан призор који су затекли, а то су саднице укопане на самим гробовима и око гробова српских очева и мајки из овог села, што показује да су крамповима и будацима копали рупе, да би у њих ставили саднице.

Оправдање за овај морбидни чин не може бити прича да не постоји никаква ограда око гробља нити ознака да је реч о гробљу и да нису знали да се на том месту налазе српски гробови, јер постоје крстови који јасно означавају гробна места, што апсолутно демаскира болесне намере појединаца или групе људи из фирме којом редом управљају Бошњаци.

Све ово задокументовано је и фотогалеријом којом се доказује скандалозан чин радника локалне шумарије.

Након што је ово српско село Цимеше до темеља спаљено 1995. године и исељено од стране припадника Армије БиХ, а након рата у њега ништа значајније није уложено, дочекало је да му се на гробове његових некадашњих становника саде борови, чији корени би кости српских предака за неколико година избацили на површину.

Најмање што српски повратници и потомци сахрањених у ово гробље очекују, поред јавног извињења, је и да се саднице под хитно изваде из гробља и преместе на друго, за то предвиђено место. Такође, они очекују и да радници локалне шумарије пажљиво врате земљу на мјеста на којима је и била у гробљу, а чијим ископавањем су нарушили мир преминулих предака људи који су пореклом из засеока Цимеше у Бјелају.

„Не знам каква је била намјера тих људи, али ово што су урадили је стварно болесно. Буквално су копали рупе на гробовима и у њих садили борове. Све то су урадили и поред чињенице да се около налазе крстови са именима преминулих, од којих су неки у усправном положају, а неки порушени“ – рекао је за портал оpcija.net један од потомака сахрањених у ово гробље.

Према његовим речима, гробље које је пошумљено није ограђено, али то не амнестира одговорне за овај морбидни чин, јер постоје крстови који јасно показују да се налазите на светом месту, у које су положени давно преминули Срби из Цимеша.

„Још горе је што су видјели крстове, гробове и поред свега их прекопавали и садили борове. Зато и не можемо повјеровати у случајност и ненамјерну грешку. Ово је срамота и очигледан наставак притисака на српске повратнике којим се показује да ни мртви немају мира на својим вјековним огњиштима“ – рекао је овај огорчени потомак Срба из Цимеша. Додао је да ће се неколико њих организовати и овај случај пријавити свим вишим инстанцама власти, од начелника општине Босански Петровац па даље, али и у коначници упознати и представнике међународне заједнице, како би заштитили гробове предака.

Извор:
МАГАЦИН