Војна полиција на улицама! Нова мера владе Србије!

zastava srb

Припадници Војске Србије од јутрос могу да се виде на улицама Београда и Новог Сада.

Ангажовани су на пружању подршке цивилним властима у спречавању ширења вирусне инфекције ковид 19. Војници су на улице изашли у борбеној опреми, наоружани дугим цевима, а судећи по црним беретакама које носе, реч је о припадницима војне полиције.

„Пенезионери нису послушали наш апел и све у свему смо на састанку кризнг штаба сви се сложили да је ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа“, рекла је премијерка и најавила седницу Владе на којој ће се усвојити додатне мере.

„Додатно ћемо пооштрити мере за рад ресторана и кафића, односно број људи који могу да буду у кафићима. Нећемо ограничавати број људи, него мере по квадратном метру“, каже.

„Затворићемо све шалтере јавних служби, и на републичком и на локалном нивоу“, каже премијерка, а као разлог наводи велике гужве.

„Имамо огромну гужву, на пример, у Управи за аграрна плаћања, ПИО фонду и на другим местима, где су људи дошли очекујући не буде гужва“, рекла је Брнабић додајући да су у ПИО фонд дошли и људи који немају нешто конкретно да заврше, већ само да би се распитали за разне ствари.

Премијерка је истакла да ће се на седници владе по ресорима и локалним самоуправама донети закључке да се сва посла на шалтерима одлажу до даљег.

„По молби и савету Републичког фонда здравственог осигурања додаћемо и лекове на листу забране извоза у наредних 30 дана, морамо прво да видимо шта је потребно нама. Имамо свега довољно, али за сваки случај“.

Ограничава се куповина маски, заштитних рукавица и средства за дезинфексију. Реч је о томе, како наводи премијерка, да грађани купују и ствари у количинама које им нису потребне, не остављајући могућност другима да дођу до потребних средстава.

„Жао ми је и осећам се лично поражено што овакве мере морамо да уводимо. То није само доказ да нема дисциплине, него нема скоро никакве солидарности, што је поражавајуће“, констатовала је Брнабић.

„Највише 10 маски, 10 пари рукавица, 2 паковања већег и 5 паковања мањих средстава за дезинфекцију“, објашњава премијерка.

„Казна за прекид самоизлоације је 150.000 динара“, наводи премијерка.

Она се захвалила свима што су пренели пример мушкарца из Варварина и најавила да је ово ванредно стање па ће се сва кршења мера процесуирати по хитном постпуку.

„У 14х је састанак са предеседником како би се договорили да ли је неопходно увођење мере забране свима старијим од 65 година и казну од 150.000 динара за сваког ко је изашао из свог стана или куће, а спада у ту групу“, каже она и најављује да је ово остављено за сутра, и не уводи се у овом тренутку.

Премијерка наводи да ако не буде самодисциплине када је у питању излазак из станова она да ће „сутра ујутру забранити излазак из куће свима преко 65 година“.

Премијерка наводи да је стигла помоћ из Кине, и захвалила се Амбасади Кине у Србији која је у свему томе помогла.

„Отворили смо нове линије на које могу да се јаве старији од 65 година за било коју врсту помоћи и подршке“, каже премијерка и додаје да ће се у нардним данима уводити још таквих телефонских линија.

Премијерка наводи да ако се уводи полицијски час, онда би могао и да се укине градски превоз. Како каже, мера смањења аутобуса постоји како би обесхрабрила људе да излазе из домова.

„Немам проблем што је град Београд смањио број аутобуса, него што се не пошују мере и што имамо и даље гужве“, каже она и додаје да апелује на здрав разум.

„Ја могу да вам обећам и могу да вам обећам да ако се овако настави неће бити гужбе у градском превозу“, наводи она, објашњавајући да ће у случај да се људи не придржавају наведенх мера заисза увести полицијски час.

Подсетимо, од 18х телевизија Б92 ће преносити конференцију за медије министра здравља Златибора Лончара, док ће у емисији Фокус гостовати министар Расим Љајић.

Извор:
СРБ ЊУЗ ФРОНТ