У потрази за владикама покорним

izdajnik dacic i patrijarh ekumenistaБез обзира на то што се по канонима епископи доживотно постављају на „функцију“ у одређену епархију, у Српској православној цркви то одавно не важи, па у делу епископата сматрају да је дошло време да се опет „карте промешају“.

Отуда је иза кулиса Светог архијерејског сабора у току и кулоарско кадрирање о могућим рокадама епископа и потенцијалном избору нових епископа, као и комбинаторика о томе ко ће засести на коју од епархија, како оних упражњених
(аустријско-швајцарску, средњоевропску, жичку и зворничко-тузланску), тако и оних које би на овом Сабору потенцијално могле бити испражњене, сазнају „Вести“ у високим црквеним изворима.

Отуда поједини саборски учесници сматрају да су, поред подгревања старих „грехова“ владика Пахомија Гачића и Филарета Мићића, покренути и нови кроз медијска спиновања како би се још митрополит дабробосански Николај Мрђа, епископ канадски Георгије (Ђокић) и британско-скандинавски Доситеј (Мотика), приволели на повлачење да би и њихове катедре добиле нове владике.

Јер, у епископату није тајна да су домаћим властодршцима и међународним моћницима, којима су Срби и СПЦ у сфери интересовања, пожељни само покорни епископи и беспоговорни послушници, како на политичком тако и на екуменском плану.

– Епископи имају деспотску власт над мирским и монашким свештенством у својим епархијама. Владикама, млађима по рукоположењу, каријере су у успону да би се, како очекују у политичким сферама, попут младог дрвета „лакше савијали“.
Били би покорнији државним властима у Србији и на екс југословенским просторима. Али и кооперативнији моћницима на међународном и екуменском плану.

Међутим, „стари вукови“ су ово прозрели, па је у незваничној комбинаторици, фаворит за Тузлу владика Јован (Ћулибрк), добио „конкуренцију“ у старим епископима Лонгину (Крчо) и Митрофану (Кодић) из Америке, као и у ветерану Василију Вадићу, епископу сремском.

Поједини учесници Сабора, како се незванично може чути у Патријаршији СПЦ, мишљења су да би на северноамеричком континенту било пожељно ослободити једну епархију за новог епископа, који је амерички држављанин и има јаке везе са државницима, политичарима и дипломатским кором у Вашингтону. У том контексту у једном делу епископата подсећају да је у америчкој престоници својевремено деловала канцеларија СПЦ којом је тад руководио данашњи епископ Иринеј Добријевић.

Григорије митрополит дабробосански

Један од епископа из САД могао би да буде и противкандидат владици Григорију Дурићу. Наиме, Григорија неки већ виде као будућег митрополита дабробосанског – сазнају „Вести“ у саборским изворима.

Андреј у Немачку, Фотије у Беч

Није тајна да је најизгледнији кандидат за Немачку владика Андреј Ћилеџрић, за Беч Фотије Сладојевић. За Жичу су, сазнају „Вести“ у врху СПЦ, фаворити викарни епископ Порфирије Перић и шумадијски владика Јован Младеновић који је и рођен на тлу те епархије.

Иринеј бачки неће „руску салату“

Епископ бачки Иринеј Буловић је обраћајући се новинарима о раду Сабора СПЦ, рекао да није у реду да се црквени ставови „проверавају“ код верских аналитичара:

„Званични став Цркве треба објавити онакав какав он јесте, без коментара, без додатака, па нека свако то тумачи на свој начин“, поручио је Буловић и замолио новинаре да не праве „руску салату“ од извештаја у којима ставе „ред Иринеја, ред верских аналитичара, правих или лажних“.

– Оно што ја овде говорим је званично и одговорно и шта сад ко ту може да мисли је његова приватна ствар. То се не може стављати у исти ниво и зато сам и раније рекао да не пристајем ни на какав колаж званичних ставова Цркве са другим мишљењима – рекао је владика бачки одбијајући да одговара на новинарска питања о раду Сабора.

Р. Лончар / ВЕСТИ