Јужне вести: Више од 2.500 заштитних маски, 200 заштитних одела и један респиратор, годину дана пропадају у магацину Царине код Ниша

maske

Донација медицинске опреме из Сједињених Америчких Држава вредна скоро милион долара, већ више од годину дана пропада у магацину Царине у Вртишту надомак Ниша. У контејнеру тешком 14 тона, како кажу донатори из Удружења „28. јун“, има више од 2.500 заштитних маски и 200 заштитних одела, хируршких рукавица, али и један респиратор, што би помогло у борби са актуелним коронавирусом.

Сва опрема ће ту и остати, како каже Сава Војновић из Удружења, јер нису добили потребна одобрења Агенције за лекове и медицинска средства, пишу Јужне вести.

Каже да је разлог одуговлачење процеса који је проузроковао да за 20 одсто пристигле опреме истекне рок употребе.

„Контејнер је у складишту Царине, извршен је попис и ништа не недостаје, али опрема пропада. Респиратори или маске, рукавице, заштитна опрема – све то пропада, а ми дочекујемо коронавирус. Ми имамо начин како бар неки проценат људи да заштитимо, али не можемо јер то стоји у неком магацину“, каже Војновић.

Проблема са овом хуманитарном помоћи је било пуно, а дошло је дотле да је ухапшена група људи, међу којима је био и државни секретар, због тражења и примања мита како би убрзали процедуру за добијање неопходних дозвола.

Шта је то спорно са опремом знају у Агенцији за лекове, али тамо кажу да „раде на одговорима“ на питања новинара Јужних вести.

„Радимо на томе. Прослеђено је. Разумите нас у овом тренутку због коронавируса и свега што се дешава“, рекли су у Агенцији.

Њима су слична питања послата и пре 2 месеца, пре короне, али одговора ни тада није било. Војновић као највећег кочничара апострофира Клинички центар НИш, који је формално и наведен као установа којој је донација намењена, али у Клиничком кажу да су при ставу од пре неколико месеци – желе опрему, али када она добије сва потребна одобрења.

„Након што КЦН буду достављени сви потребни папири, који доказују да су сви закони и прописи Републике Србије испоштовани, као и да је сва опрема у потпуности безбедна за употребу, односно медицинско збрињавање пацијената, Клинички центар прихвата донацију“, рекли су тада у КЦ Ниш.

Добијање свих потребних папира се, због истека рокова трајања поједине опреме, сада евидентно неће десити, па ће тако у контејнеру остати, како каже Војновић и 831 специјална Н95 маска, 1.600 обичних, преко 200 заштитних одела, рукавице и један респиратор – због короне тренутно најтраженија роба.

У Удружењу „28. јун“ појашњавају да је њима сада наложено да преместе контејнер из складишта.

„Ја сам им тада рекао, ако Србија не жели и не треба јој то, у реду. Рекао сам им и дајте да уништимо то што је истекао рок, а остало да добију неки домови здравља којима је то потребно. Не, држави Србији значи нису потребни данас ни маске, ни респиратори, ни те рукавице. Ми спремно дочекујемо све вирусе, па и корону“, прича Војновић.

У КЦ Ниш су још раније потврдили да имају сву неопходну опрему за борбу са короном, а председник Александар Вучић је рекао да у Србији тренутно има 1.008 респиратора. Удржење „28. јун“ је, како каже Војновић, договорило да опрему којој није истекао рок донира Косовској Митровици, али је и ту настао проблем, јер пре одвожења контејнера, мора да се уништи оно што је неупотребљиво. Са тим се застало, тако да је цео контигент медицинске опреме који је стигао из Луисвила и даље у Вртишту крај Ниша.

Извор:
НСПМ