Званично: Обустава свих јавних и приватних окупљања, обустава наставе на најмање 15 дана…

pres-min-zdra-

Обустава свих јавних и приватних окупљања и скупова, обустава наставе у образовним установама на најмање 15 дана, најбитније су мјере Националног координационог тијела за заразне болести

Обустава свих јавних и приватних окупљања и скупова, обустава наставе у образовним установама на најмање 15 дана, најбитније су мјере Националног координационог тијела за заразне болести.

Између осталих, мјере су сљедеће:

Забрана упловљавања свих крузера и јахти у луке Бар, Будва, Котор, Порто Монтенегро, Рисан, Порто Нови и Зеленика до 2. априла 2020. године.

Забрана свих окупљања становништва на затвореним и отвореним јавним мјестима (спортски, политички, вјерски, културно-умјетнички, приватни и други скупови укључујући и посјете лицима смјештеним на болничко лијечење у здравственим установима, центре социјалне и дјечје заштите или се налазе на издржавању казне затвора)).

Прекид образовно-васпитног рада у јавним и приватним образовно-васпитним установама у трајању од најмање 15 дана са почетком 16. марта 2020. године.

Послодавцима да запосленима омогуће обављање послова и радних задатака од куће, у складу са природом посла.

Послодавцима да изврше прерасподјелу радног времена једном од родитеља, старатељу, или усвојиоцу дјетета млађем од 11 година, током периода из тачке 2 наредбе, у складу са природом посла.

Наредба ступа на снага 13. марта.

У тренутку када корона вирус имамо свуда у окружењу морамо бити одговорни. И након јучерасње сједнице одржана сједница координационог тијела у просиреном саставу. Размјере епидемије су такве да нема здравственог система који мозе одговорити у пуној мјери. Црна Гора до сада није открила ни један случај. Препорука СЗО је да земље које контролишу укупну друштвену мјеру могу контролисати вирус, што ми мислим радимо. Због тога и данас предузимамо одлучне стрчно утемељене мјере. Мјере имају за циљ да максимално одоже појаву вируса и да се здравствени систем боље спреми. Сваки дан је за нас добитак. Ми не смијемо направити грешку као неке државе попут оних гдје је епидемија узела маха. Зато вјерујем да ће све мјере наићи на пуну подршку градђана јер смо сви на устом задатку – рекао је члан координационог тијела Милутин Симовић.

Он је казао и да ће свако непоштовање ових одредби подлијегати криивчној одговорности.

Додао је и да Влада неће нијемо посматати девијације које су пртетходних дана забиљежене у Црној Гори.

– Нећемо нијемо посматрати, већ ћемоћемо пажљиво посматрати трговце. Знама да је ово сувишна порука за многе али очигледно неки подаци које добијамо су дали за потребу да донесемо овакву препоруку. Ако виидимо да се то наставља влада планира да брзо ревидира релевантне прописе како би спровела ригорозне мјере који су искориситли ову ситацују та брзо богаћење – рекао је Симовић.

Министар здравља Кенан Храповић појаснио је да мјере подразумијева забрану упловљавања у луке Бар, Будва, Котор, Кумбор и Зеленика до 2. априла 2020. године. Забрањена су, како је рекао, окупљања у затвореном али и на отвореном простору, што се, како је рекао односи на спортске, политичке и вјерске догађаје. Нису дозвољене ни посјете лицима на болничком лијечењу као ни лицима која се налазе у УИКС.

Храповић је навео да је забрањен улазак у земљу лицима која долазе из Словеније, Њемачке, Француске, Швајцарске и Данске, а забрањен је и одлазак у те земље.

Дамир Шеховић министар просвјете, казао је да је донешена одлука о обустави наставе у вртићима школама и на факултетима на 15 дана, при чему се одлука може промијенити у зависности од кретања вируса.

-Одлука се примјењује од понедељка што значи да све приватне и јавне установе престају са радом од 16. марта – рекао је Шеховић.

Свим родитељима дјеце које нису старија од 11 година биће плаћено одсуство, док њихово дијете не борави у школи. Оваква одлука, одговоран је потез владе и свих нас, која има за циљ да заштити интерес дјеце и здравље дјеце као и наставног и ненаставног особља – додао је Шеховић.

Извор:
ИН4С