„Зашто смо уместо на матуру морали на сахрану? Зашто окрећете главу и допуштате да НЕ СМЕМО да изађемо на улицу?“: Јавни час у школи мучки убијеног Стефана, вршњаци ОГОРЧЕНИ

12-secanje (3)_

У школи „Вук Караџић“ у Великој Плани приказан филм о настрадалом ђаку, у дворишту засађено дрво, пуштено 18 балона – по један за сваку Стефанову годину живота

УЧЕНИЦИ Економско-трговинске школе „Вук Караџић“ у Великој Плани одржали су у четвртак јавни час. Родитељима, наставницима, суграђанима и држави. Месец дана од трагичне смрти њиховог школског друга Стефана Филића (18), преминулог после мучког пребијања на улици, пропитивали су и оцењивали одговорне за све присутније вршњачко насиље. Прелазних оцена готово да није било.

У Стефановој школи у четвртак у подне све је стало. Заледила се слика на уплаканим лицима школских другова. И дах на мартовском сунцу док су дочекивани Стефанови родитељи и млађи брат. Уместо честитки за сина матуранта, примали су саучешћа. Требало је надродитељске снаге да се издрже речи деце која су, као и њихово, до јуче планирала живот, не смрт, а од јуче се свима само бол рачуна.

– Овај дан посветили смо сећању на Стефана Филића, чији је живот угашен, прекинут на улици, на најстрашнији могући начин. Његови другови дигли су глас у намери да подигну свест и опомену генерације које долазе да насиље води једино у мрак – казала је Александра Илић, директорка школе.

Другови из разреда одржали су јавни час за Стефана, да се поново опросте од њега и да пошаљу поруку шта не сме да се опрашта. Да питају зашто су, уместо на матуру, морали на сахрану.

– Због чега полиција није реаговала на све прекршаје преступника? Зашто готово увек суд прописује најблаже казне повратницима? Зашто кад се нешто овако страшно деси „малим“ људима, то не утиче на надлежне институције да реагују оштрије? Зашто људи на високим позицијама окрећу главу? Зар ћете допустити да не смемо да изађемо на улицу? Одељење 4/1 жели одговоре.

Приказан је и филм о Стефану који су његови другови направили. Изнад кабинета у коме је највише времена проводио – постављена је његова слика. У школском дворишту засађено дрво. Да живи дрво, и да опомиње генерације. И пуштено је осамнаест балона – по један за сваку Стефанову годину живота.

Никада толико тишине није било у школском дворишту. Ни на једном часу. Нити су наставници помније слушали ученике.

– Ако некога волиш, волиш га без обзира на то да ли је жив или мртав… Боли када се сетимо да га нема. Боле речи које смо рекли, и речи које нисмо рекли, а морали смо. Ниједна реченица неће га описати – друг, ослонац, брат, подршка. Када смо излазили, певали, дружили се – сви смо мислили исто – да си добар само ти. Захвални смо што смо изабрани да баш ти будеш наш друг… Не дамо да се заборави ни он, ни оно што је био. Да га сви памте по лепом, другачије не може, јер другачије не постоји. Стефане друже, у нашим си срцима, и не брини, теби заборава нема.

ЧИЊЕНИЦЕ

СТЕФАН Филић претучен је 2. фебруара у раним јутарњим часовима, наочиглед млађег брата, испред клуба „Бродолом“. Преминуо је 30 сати касније од последица задобијених повреда. Никола Б. (20) и Митар П. (20) ухапшени су под сумњом да су починили кривично дело тешко убиство при насилничком понашању.

ОПШТИНА ОСНОВАЛА АНКЕТНИ ОДБОР

СКУПШТИНА општине Велике Плана основала је анкетну комисију која ће, на основу извештаја надлежним институцијама, истраживати узроке пораста вршњачког насиља. Комисија има рок од месец дана да Општинском већу поднесе извештај и предложи мере из њихове надлежности.

Извор:
НОВОСТИ