Вучић и Тачи се састали у Белој кући на позив Гренела и О’Брајана

vucic-taci

Предеседник Србије Александар Вучић и председник Косова Хашим Тачи састали су се у Белој кући, сазнаје редакција Гласа Америке на албанском језику. Према сазнањима Тањуга, састанку су присуствовали специјални изасланик америчког председника за преговоре Србије и Косова Ричард Гренел и саветник за националну безбедност председника САД Роберт О`Брајана.

Према сазнањима Тањуга, сва четворица званичника истакла су неопходност укидања такси и жељу да преговори између Београда и Приштине почну одмах по њиховом укидању.

Тачи је на свом Фејсбук профилу потврдио да се састао са Вучићем, те да је састанак одржан на позив Гренела и О’Брајана.

„Сада сам на путу за Косово. Очекујем да ми се одмах, у среду или четвртак, омогући да у Скупштини Косова известим посланике и грађане Косова о састанцима у Вашингтону и посебно о данашњем састанаку“, написао је Тачи.

Подвукао је да ће „уз јединство институција, политичких партија и грађана, Косово бити још јаче“.

„САД су наша нада и вера. Доживотно сам им захвалан“, написао је Тачи.

Вучић и Тачи налазе се у Сједињеним Државама у одвојеним посетама, подсећа Глас Америке.

Вучић је раније данас, после сусрета са саветником америчког председника за националну безбедност Робертом О’Брајеном, рекао да још нема потврду сусрета са Тачијем у Вашингтону, али да не би искључио ту могућност.

Председник Србије је у САД дошао ради учешћа на конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове (АИПАЦ) на којој је синоћ говорио.

Он се данас састао са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, а потом и са замеником министра одбране САД Дејвидом Норквистом.

Тачи борави у САД готово недељу дана и разговарао је с Помпеом, његовим специјалним изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером, и са Норквистом.

Председници Косова и Србије били су главни преговарачи у дијалогу Београда и Приштине, који се одвија уз посредство Европске уније, а замрзнут је од новембра 2018. када су косовске власти прдевођене тадашњим премијером Рамушом Харадинајем увеле таксе од 100 одсто на увоз производа из Србије и Босне и Херцеговине.

Амерички званичници позивају Косово да укине царине уведене у новембру 2018. на српску робу, док је Београд позван на окончање кампање за повлачење признања независности Косова.

За мање од месец дана, Сједињене Државе осигурале су два споразума између страна о успостављању авио-компаније, железнице и изградњи ауто-пута.

Извор:
Н1ИНФо