Тачи шеф кољача

taci-zlocinacЕулекс полиција у сарадњи са јединицом за специјалне операције Косовске полиције (РОСУ) ухапсила је пет особа које су осумњичене за ратне злочине у логору ОВК у Ликовцу. Сви ухапшени су чланови некадашње чланови злогласне Дреничке групе и саборци косовског премијера Хашима Тачија.

Ухапшени су председник косовске општине Србица Сами Љуштаку, Саит Јашари, братанац оснивача ОВК Адема Јашарија, затим Јахир и Зећир Демаку и Хисни Тачи. За ратне злочине оптужени су и садашњи амбасадор Косова у Албанији Сулејман Селими, посланик Тачијеве ДПК у косовском парламенту Фадиљ Демаку и бивши шеф ШИК-а Сабит Геци и други. Они важе за најозлоглашениије команданте ОВК на Косову.

– Сами Љуштаку, који је на месту градоначелника Србице од 2007. године, представља озбиљну безбедосносну претњу за све. Зато је његово хапшење велико изненађење. Важи за човека који све држи под контролом, и не плаши се чак и да отворено прети. Од њега зазире чак и Еулес, а недавно га је посетио и командант Кфора. Познат је случај да је пре годину дана лупио шамар градоначелнику јужне Митровице Авнију Кастратију, каже наш извор. Љуштаку је један од најбогатијих градоначелника, са имовином већом од милион евра.

Један од првих лидера ОВК-а Сулејмана Сељимија – званог Султан, Хашим Тачи је поставио не чело Безбедоносних снага Косова, где је имао блиску сарадњу са Кфором, коју је тадашњи генерал Ерхард Древс оценио као „блиску, пуну поверења и отворену“. Сељими је ту функцију напустио како би отишао на амбасадорско место у Албанију.

Некадашњи шеф ШИК (злогласана обавешетајна служба) Сабит Геци, више пута је хапшен и 2011. осуђен на 15 година затвора због убиства притвореника у логорима Кукеш и Цакан на северу Албаније. Оптужница се односила на период од марта до јуна 1999. и њом су обухваћени само злочини над Албанцима који нису подржавали ОВК. Геци се сматра једним од главних организатора трговине органима отетих косовских Срба, као и да је командовао транспортом отетих Срба са Косова у логор Кукеш у северној Албанији.

Према подацима тужилаштва за ратне злочине Србије у логору Ликовац код Дренице Геци је учествовао у егзекуцијама и мучењима неалбанског становништва. Он је у ОВК приступио 1993. године и био је задужен за набавку оружја и обуку у Дреници и околини. Учествовао је у ликвидацији Срба у Србици, а након тога је постао један од заповедника у логору Ликовац, у којем је по његовом наређењу ликвидирано на десетине Срба.

Сумња се да је много Срба пребацио је из Ликовца на север Албаније, где су његови људи одвајали и убијали болесне и слабе, а млађе и виталније потом пребацивали у друге објекте, међу којима и у злогласну „жуту кућу“. Сумња се да је Геци, који има надимак – Велики шеф, био умешан и у случај „Ниш експреса“ када је погинуло 12, а повређено 43 Срба. Такође се сумњичи за покушај убиства Борисава Вукићевића, председника Југословенског комитета за Косово и Метохију, али и минирање ресторана „Шоу“ у Приштини, у којем је повређено 13 људи.

Видео снимак

Српско Тужилаштва за ратне злочине наводно поседује видео снимак из логора у Ликовцу, који су сачинили припадници ОВК у мају 1998. године. Осим припадника те групе виде на смику су и четворица киднапованих Срба са КиМ: Жарко Спасић, радник ЕПС-а, полицајац из Гњилана Дејан Стоиљковић и Владимир Спасић. На снимку је и Мирослав Шуљинић, радник из Клине, чији су посмртни остаци пронађени 2005. године у масовној гробници у махали „Бериша“ код Лапушника.

Љуштакуа брани министарка

Након извештавања о раду његове општине, Сами Љуштаку претио је косовској новинарки Јети Џари, називао је српским шпијуном и хушкао лидере бивше ОВК на њу. Око тог случаја је судски процес у току, а као сведок одбране на новом рочишту најављена је и блиска Тачијева сарадница и косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку.

Манипулација Приштине?

Милорад Трифуновић координатор Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији, каже да је добро да су подигнуте оптужнице за ратне злочине, али да се плаши да то није нека врста манипулације.

– Плашом да то није нека манипулација у вези са бриселским споразумом, да нас Србе мало омекшају. Волео бих да грешим, али досадашња пракса је показала да сам био у праву – каже Трифуновић.

ВЕСТИ