ЕУ ће у преговорима са Британијом тражити враћање скулптура на Акропољ

akropolj

Дугогодишњи спор између Велике Британије и Грчке око древних уметнина са Акропоља нашао се у нацрту преговарачких позиција Европске уније у који је увршћен захтев за повраћај украдених артефаката.

Британски музеј у Лондону одбио је да врати 2.500 година старе мермерне скулптуре с Партенона које је британски дипломата лорд Елџин однео из Атене почетком 19. века док је Грчка још била део Османског цартсва.

У нацрту преговарачких позиција ЕУ о будућим односима с Британијом, а који је Ројтерс добио на увид, тражи се „повраћај или одштета земљи порекла за незаконито уклоњена уметничка дела“.

У документу се не наводе конкретне уметнине, али један европски дипломата је рекао да је тај захтев увршћен на инсистирање Грчке и уз подршку Италије.

Грчки министар културе рекао је у јануару да ће Атина појачати кампању за поврачај партенонских скулптура и очекује да ће је у томе подржати европски савезници.

Засад нема коментара из кабинета британског премијера Бориса Џонсона који је руководио британским изласком из Уније 31. јануара, више од три године након што су Британци на референдуму гласали за „развод“ с ЕУ.

Реторика између Лондона и Брисела о условима будућих односа заоштрила се овог месеца уочи преговора који треба да почну почетком марта.

Британски музеј каже да су скулптуре, готово половина од 160 метара дугачког фриза који је украшавао храм Партенон из 5. века пре нове ере, Елџин набавио легално, уговором с Османским царством.

Атина тврди да су скулптуре украдене јер је уговор био склопљен с тадашњим окупатором Грчке.

Извор из ЕУ, који је је желео да остане анониман, рекао је да је део о повраћају уметнина стављен у нацрт прошле недеље.

Додао је да ту иницијативу подржавају и Кипар и Шпанија, те да су поред партенонских скулптура чланице Уније забринуте и због незаконите трговине уметнинама путем лондонских аукцијских кућа.

Извор:
Н1ИНФО