ВУЧИЋ: Зашто смо склонили Железничку станицу из центра?

vukan vučić2

Вукан Вучић, који је цео радни век провео у Америци као професор саобраћајне технике и урбанизма на Пенсилванијском Универзитету, гостујући на Радио телевизији Србије у емисији САТ, говорио је о уништавању Главне железничке станице, и њеном измештању у „Прокоп“.

– Београд је остао без станице путничких возова. И то је непојмљиво нешто. Ја не кривим садашњег градоначелника, него је то лоше решено негде од седамдесетих година. Онај „Прокоп“ је тотално неприступачан, било пешке, било аутобусом. Оно не постоји. Оно је гомила шипки. Човек који иде из Новог Сада за Ужице, мора да дође ту, па онда да иде пешке или таксијем, или трамвајем у Топчидер, па да узме други воз. Који град је затворио главну железничку станицу и уништио је? – упитао је Вучић и додао:

– То је страшно нешто. У свету сада долазе нове железнице, са три пута већом брзином, и Београд – Загреб би могао да буде са таквом једном за два сата, такорећи. Само кад дођете у Београд, требаће вам један сат да дођете од „Прокопа“ до центра града, а зову га центар тамо, лажно.

Подсетимо, Железничка станица „Прокоп“ била је вшедеценијско градилиште. Изградња је са прекидима трајала нешто више од 40 година.

Професор Вучић дотакао се и реконструкције на Тргу Славија. Наиме, он је истакао да је Славија врло лоше урађена.
– Оно не може да остане онако. Славија је центар за пешаке за јавни саобраћај, а ви као пешак сада не можете да идете кроз Славију, морате да кружите 500 метара. Станице трамваја су далеко стављене, ако хоћете да пређете са 10 на 12, морате пола километара да идете пешке и улазите у разне друге улице. Ако хоћете да фаворизујете јавни саобраћај и пешаке, онда морате боље да организујете Славију, евентуално денивелација ће морати да се направи. Главно је да се јавни саобраћај одвоји што више од општег саобраћаја.

Подсетимо, професор Вучић био је председник комисије за планирање метроа коју је поставио тадашњи градоначелник Београда, Драган Ђилас. Како је својевремено изјавио, овај пројекат је, слично ранијим пројектима метроа, препоручио прву линију метроа дуж Булевара Александра од терминуса Устаничке кроз центар Београда са станицама код Трга Републике и код Кнез Михаилове, затим до новог моста паралелног Бранковом мосту, онда кроз Нови Београд Булеваром Зорана Ђинђића до Творничке улице.

Док је планирано да друга линија буде од Жаркова преко Бановог Брда до Сајма, где улази у тунел до Прокопа, онда преко Славије, дуж Српских владара до Трга Републике, гдс се укрстила са „линијом 1“. Оданде би наставила Булеваром Деспота Стевана, према Карабурми.

– Ове линије тако би решиле највећи саобраћајни проблем у Београду, везу између центра Београда и Новог Београда – рекао је Вучић.

Метро је овим планиран да стимулише Београд да постане економски јачи и много атрактивнији за становнике, за трговину и послове, као и пријатнији за пешаке и туристе

Међутим, Влада Београда под градоначелником Синишом Малим је одбацила овај пројекат као безвредан и сменила цео тим стручњака за метро, а постављен је тим особа које нису радиле на планирању метроа.

Извор:
ДИРЕКТНО