Кућни притвор за бивше команданте терористичке ОВК

haradinajБивши главни командант терористичке ОВК Сулејман Селими, командант Дренице Сами Љуштаку и још петорица некадашњих бораца терористичке ОВК сачекаће почетак суђења за ратне злочине у кућном притвору. Хапшење Селимија и Љуштакуа изазвало гнев ветерана ОВК и оштре критике косовске владе. У понедељак демонстрације.

Суд у Приштини наредио је да се сва седморица припадника „Дреничке групе“, осумњичених да су починили ратне злочине евентуално суђење дочекају у кућном притвору.

Одлука је донета после маратонског саслушања седморице бивших припадника терористичке ОВК; те још неколико сати „вагања“ одлуке о притвору, пре свега јер је Еулексов тужилав Маурицио Салустро затражио остану у притвору до окончања процеса.

Одлуку суда, која је саопштена око 1.45 часова, сачекало је око 200 бивших припадника терористичке ОВК из Дренице, који су клицали „УЧК, УЧК“ и узвикивали имена осумњичених за ратне злочине.

Међу осумњиченима је и бивши главни командант терористичке ОВК, Сулејман Селими, познат и под ратним надимком „Султан“, који је у зграду суда дошао право из Тиране, пошто тренутно обавља функцију амбасадора Косова у Албанији.

Осим Селимија, осумњичен је још један високорангирани командант терористичке ОВК, Сами Љуштаку, који је председник општине Србица и високи функционер Демократске партије Косова. Осумњичен је и регионални директор полиције у Митровици Авни Забељи, као и још четири особе.

Ратни злочинац Хашим Тачи, за чије саборце из Дренице Еулекс тражи притвор, је такође реаговао на хапшење, наводећи да су оптужбе против Селимија и осталих „неосноване“ како се у сличним случајевима, претходно, покатало пред Хашким судом.

„Такозвана Влада Косова верује у правду, али у потпуности верује и у невиност бивших бораца и команданата терористичке ОВК“, навео је Тачи.

Испред суда у Приштино скупила се група бивших припадника ОВК из Дренице, а ветерани ОВК су за понедељак најавили велики протест у Приштини, а против истраге коју води Еулекс устали су и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја и покрет Самоопредељење Аљбина Куртија.

Један од оптужених сумњичи иза убиство српског полицајца из Глоговца Ивана Булатовића, наводе приштински медији. Булатовића су припадници терористичке ОВК којима је командовао Љуштаку, „ухапсили“ у возу који је саобраћао из Косова Поља ка Пећи у селу Блаце.

Бивши главнокомандујући терористичке ОВК Сулејман Селими се сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва. Селими је на функцији ткзв. косовског амбасадора у Тирани, од 2009. до 2011. био је командант ткзв. косовских безбедносних снага, а раније је био високо позициониран у ткзв. косовском заштитном корпусу, које је настао распуштањем ОВК 1999. године.

Сумња се да је Селими злочине починио у Ликовцу, у Врховном штабу терористичке ОВК заједно са још неколико својих потчињених укључујући и Сами Љуштакуа.

Љуштаку је био хапшен 1999. године, као и 2004. због организовања мартовских нереда.

РТС / СРБИ НА ОКУП