Одлазак бунтовника: У Подгорици преминуо песник Ранко Јововић

ranko_podgorica

Стварао је више од 50 година и оставио неизбрисив траг у српском песништву

ТЕК што му је из штампе изашло друго допуњено издање књиге „Ни дан без кајања“, у вечност се преселио српски песник из Подгорице Ранко Јововић (79), члан Књижевне задруге Српског народног већа Црне Горе.

Стварао је више од педесет година и оставио неизбрисив траг у српском песништву. За то време међу својим колегама стекао је глас протеста, бунта и непристајања на посртање. Објавио је књиге поезије: Гвоздена шума, Додир таме, Јемство, Дивљи плач, Пса ми, Пољубац за Ану Ахматову, Гомилање Страха, Земља за укоп, Црњански, Пагани пред Распећем, Шта је Човјек, без подвига Господе, Мрачни хљеб, Мој допринос разарању свијета, Чекајући јакобинце, Издахнућу на балкону, Сузе Марка Миљанова. Јововић је овјавио и књиге есеја и интервјуа: Нек ми не буде ништа опроштено и Доба дивљања.

Поезија Ранка Јововића превођена је на више светских језика, особито на њему драги руски језик. Објављена су и два зборника његове поезије: Не окрећи главу од мене Господе и Ранко Јововић Песник. Добио је више награда: Удружења књижевника Црне Горе, Марко Миљанов, Ристо Ратковић, Раде Драинац, Лаза Костић, Радоје Домановић, Печат Унирекса, Грачаничку Повеqу, Повеqу Свети цар Лазар, Награду Даниловграда, Арсеније Чарнојевић, Печат вароши сремсно-карловачке, Јелена Балшић, Душко Трифуновић, Јован Дучић, Бранко Ћопић, Одзиви Филипу Вишњићу, Миодраг Ћупић, Жичку Хрисовуљу, Макаријево слобо, Печат Херцег Шћепана, Извиискра Његошева…

У једном од интервјуа за “Новости” Ранко Јововић је рекао:

-Да је било среће не бих био песник, него гангстер! Али нисам био рођен за такве авантуре. Сметала ми је етика коју сам наследио од предака. По несрећи рођен сам да размишљам о српским страдањима, отаџбини којој тамни свет душу узима.

Песник ће бити сахрањен у уторак у 16 часова на гробљу поред цркве посвећене Часном Крсту у месту Косић код Даниловграда.

Извор:
НОВОСТИ