,,Глас Црногорца“ 1910: Кад је судбина српства у кризи стари ратнички дух Црне Горе ће одговорити и по мећавама издржати


Вјерници бране светиње на Жабљаку, литија по мећави

– У тешкој замишљеној кризи кад се радило о судбини српског народа, која је Црној Гори била вазда звијезда водиља, стари ратнички дух црногорски био се разбудио као икада прије, писао је цетињски лист ,,Глас Црногорца“ 1910. године.

У тексту објављеном на самом почетку године лист је нагласио како је претходна, минула 1909. била година која је обиљежена бројним и жалосним радосним, како унутрашњим, тако и спољашњим догађајима, али каква год да је криза – ако би судбина српства била угрожена тада би се, како се додаје у тексту, стари ратнички дух код Црногораца увијек будио.

,,Глас Црногорца“ поручио је како ће Црногорци у својој борби за одбрану српства у кризи весело узети оружје у своје руке и по трајним мећавама издржати тешку, али часну службу.


,,Глас Црногорца“, 2. јануар 1910

Цетињски лист истиче и како је то историјски одговор Црне Горе.

– У тешкој замишљеној кризи кад се радило о судбини српског народа, која је Црној Гори била вазда звијезда водиља, стари ратнички дух црногорски био се разбудио као икада прије, а од Врсуте уздуж цијеле границе докле се Тара и Пива у Дрину слијевају, Црногорци су весело оружјем у руци, по трајним мећавама, издржали тешку али часну службу, да одговоре историјском позиву Црне Горе, писало је у тексту који је објављен на Цетињу 2. јануара 1910. године.

Извор: ИН4С