Пропао импичмент, Сенат ослободио Трампа оптужби

epa08196159 A still image handout from the United States Senate shows Chief Justice John Roberts reporting the results of the roll call vote in the impeachment trial against US President Trump in the Senate at the US Capitol in Washington, DC, USA, 05 February 2020. The Senate voted to acquit US President Donald J. Trump on the charges of abuse of power and obstruction of Congress. EPA-EFE/US SENATE TV / HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

ВАШИНГТОН – Сенат САД ослободио је председника Доналда Трампа оптужби за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса, чиме је окончано суђење у процесу његовог опозива.

Сенатори су јуче гласали скоро потпуно према партијској припадности у вези са оптужбом за злоупотребу положаја (52:48) и потпуно према партијској припадности у вези са оптужбом која се тиче опструкције Конгреса (53:47), преноси Глас Америке.

Они су гласали у четири сата поподне по локалном времену и то је последња улога коју је требало да обаве као поротници у двонедељном суђењу које је одржано након што је Представнички дом 18. децембра усвојио две тачке оптужнице против председника Трампа.

Једини сенатор који није гласао уз своје партијске колеге, у вези са оптужбом за злоупотребу положаја, био је Мит Ромни, републиканац из Јуте, бивши гувернер Масачусетса и председнички кандидат Републиканске станке 2012. године.

Да би Трамп био смењен, требало је да га прогласе кривим две трећине од сто чланова Сената.

„Смењивање председника због тога што је користио уставом дата овлашћења, која су раније користили и републикански и демократски председници, представљало би опасан преседан и насиље над поделом власти коју прописује устав. Заправо, то би значило да је председник подређен Конгресу… Ово је редак историјски моменат за чланове Сената који је само два пута до сада, у 232 године дугој историји, одлучивао о смени председника. Треба да будемо јако опрезни и пазимо да опозив не постане редовни одраз политичких разлика међу нама”, казао је републикански сенатор Џон Корнин пре гласања.

Председник није поменуо процес опозива – импичмент – у свом говору о стању нације у уторак увече. Међутим, раније је константно критиковао цео процес као „лов на вештице” и тврдио да није урадио ништа погрешно, преноси Танјуг.

Резолуцијом о опозиву која је усвојена у Представничком дому, Трамп се терети да је злоупотребио положај јер је захтевао од председника Украјине Володимира Зеленског да се обавеже да ће покренути истраге о демократи и потенцијалном противкандидату Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру. Истовремено, Трамп је зауставио исплату војне помоћи од 391 милион долара намењене Украјини.

Друга тачка резолуције је опстуркција Конгреса. Наводи се да је Трамп ометао конгресне истраге тако што је наредио члановима своје администрације да не сведоче и не достављају документа конгресним одборима који су водили истрагу.

Извор:
ПОЛИТИКА