Срби у Грачацу шокирани проусташком поруком начелнице Турбић!

natasa turbic

Запрепаштена сам чињеницом да једна начелница Опћине може овако нешто објавити. И то опћине која има преко 47 посто припадника српске националности, па можете замислити како се ја и моји сународњаци осјећамо. Није нам нимало угодно читајући овакву поруку начелнице, дакле особе која би нас требала заступати и штитити као своје грађане, каже доначелница Рајка Рађеновић

Седамдесет и пет година након слома НДХ и 25 година од Домовинског рата, начелница Грачаца Наташа Турбић на Инстаграму је објавила фотографију грба с првим бијелим пољем и натписом »Спремни«! Повод ове објаве начелнице из редова ХДЗ-а је – прослава сребра наших рукометаша.

Да смо ово прочитали у каквој рубрици вицева или сатире, можда бисмо се и насмијали, но овако сваког нормалног човјека ухвати туга гледајући што једној младој начелници може пасти на памет. И то не било којој начелници, већ оној која у својој опћини има, вјеровали или не – 47 посто припадника српске мањине!

Можемо стога замислити како се ових дана осјећају грађани којима начелница пред носом маше грбом једнаким оном из времена НДХ те повиком »Спремни«, као јасном асоцијацијом на усташки поздрав »За дом спремни«. Мјештани српске мањине с правом се стога ових дана питају кога уопће заступа начелница Турбић, заступа ли половицу својих мјештана српске националности те коме се они убудуће могу обратити за своје проблеме?

Наноси штету странци

Наиме, на различите смо начине ових дана славили сребро наших рукометаша, неки пјесмом, неки плесом или добром спизом, али нитко га није славио – усташким знаковљем. Ствар је то доброг укуса, политичког слуха и, прије свега, особне културе јер ни наши рукометаши не би вољели да смо њихову побједу срозали на симболе времена у којима су неки убијани само зато што су били друге националности.

Но, начелница Турбић ваљда је хтјела показати да је већа Хрватица од свих Хрвата, па је на свом Инстаграму објавила сљедећу »честитку« рукометашима: у врху црног плаката њезино је име, потом грб с првим бијелим пољем и великим натписом »Спремни« с ускличником, а испод тога – слика рукометаша. Ни криви ни дужни, репрезентативци су се тако нашли на срамотној честитци на којој, да ствар буде гора, чак пише: »Толико хероја, толико заједништва, толико воље, борбе и љубави«.

Ми грачачки Срби смо начелници Турбић пружили руку сурадње и подржали је на изборима. И сама зна да је добила добар дио наши гласова, али видите и сами како нам враћа. Сви знају, а начелница најбоље, како живе Срби на подручју њене опћине
Рајка Рађеновић, замјеница начелнице Грачаца

О каквој то љубави говори начелница у објави којом очито кокетира с усташтвом те сматра ли да оваквом објавом вријеђа осјећаје, па чак и уноси страх међу суграђане српске националности, хтјели смо стога дознати од ње саме. Међутим, на наш упит послан још овога петка уопће није огласила. Тајница нам је казала како јој је упит прослијеђен, но Турбић се на све наше позиве од петка до понедјељка није јављала. Провјером на Инстаграму, пак, дознајемо да је објаву уклонила, вјеројатно на иницијативу своје странке којој оваквим потезима наноси штету.

«Не осјећамо се нимало угодно«

На наш се позив пак одазвала њезина замјеница, Рајка Рађеновић, доначелница из редова српске мањине. Отворено нам је казала да и сама најбоље зна како њени суграђани реагирају на овакве објаве начелнице те како је њој самој није угодно радити с особом која објављује поруке с јасном асоцијацијом на усташтво. Наиме, ево што је госпођа Рађеновић јучер казала за наш лист:

– Видјела сам ту поруку и могу рећи да сам запрепаштена чињеницом да једна начелница опћине може овако нешто објавити. И то опћине која има преко 47 посто припадника српске националности, па можете замислити како се ја и моји сународњаци осјећамо. Није нам нимало угодно читајући овакву поруку начелнице, дакле особе која би нас требала заступати и штитити као своје грађане. Ми смо овдје у Грачацу шокирани јер је ријеч о дужносници која треба показати колико равноправно брине о својим грађанима, па се питамо какву нам поруку и зашто шаље објавом с овим грбом и повиком »Спремни«. Вјерујте ми, не осјећамо се нимало угодно, казала нам је доначелница Рађеновић додајући у чему у овом случају, осим сијања страха међу грађанима српске националности, види највећи проблем.

«Ово је начелници нормално«

– По мени је највећи проблем управо то што начелница у овоме не види никакву грешку, њој је то нормално. Тиме је показала што мисли о овдашњим Србима и колико ју је брига за нас, иако смо јој пружили руку сурадње и подржали је на изборима. И сама зна да је добила добар дио наши гласова, али видите и сами како нам враћа. Сви знају, а начелница најбоље, како живе Срби на подручју њене опћине и умјесто да се баци на рјешавање за њих животно важних питања попут струје, воде и асфалтирања путева старима и немоћнима, она објављује поруке страха. Па, види ли она у којем времену живимо, у 21. стољећу смо, зашто се не окрене будућности, умјесто што на овакав начин вријеђа осјећаје својих суграђана српске националности?, поручује на крају доначелница Рађеновић.

Ускоро ћемо знати хоће ли начелница Грачаца сносити какве конзеквенце овог политички непромишљеног и незрелог потеза те хоће ли се у коначници испричати својим суграђанима српске националности.

Начелница без коментара

Одговор начелнице Наташе Турбић чекали смо до закључења овог броја, но ни након два упита маилом и бројних телефонских позива, није се огласила. Шутња јој је очито лакша опција од оне да јавности, прије свега својим суграђанима српске националности, објасни разлог ове срамне објаве на Инстаграму.

А само мјесец дана раније, у интервјуу за Божић, начелница се фотографирала уз повећу јелку те мјештанима своје опћине поручила: „Сви смо у обвези ширити радост јер је то потребно човјеку да би опстао“.

Какву пак радост Турбић шаље поруком с усташким поздравом и грбом, односно како ће Срби у Грачацу након њене објаве на Инстаграму „ширити радост да би опстали“?

Извор:
ЗАДАРСКИ ЛИСТ