Вучићева Српска листа са два министра у Влади Косова

srpska lista beta

На седници Скупштине Косова изгласана је нова влада чији ће председник бити Аљбин Курти. Влада је изгласана са 66 гласова „за“, док је 10 било уздржаних. Курти је предложио чланове Српске листе Далибора Јевтића за министра за заједнице и повратак и Ивана Милојевића за министра за регионални развој.

На седници су потврђене раније најаве да ће и Покрет самоопредељење и Демократски савез Косова имати по шест министара и по једног заменика премијера. Заменици премијера биће Авдулах Хоти из ДСК и Хаки Абази из Самоопредељења.

Седници су присуствовали и посланици Вучићеве Српске листе, исти они који „не подржавају Владу Косова“ и „не гласају“, како су како су јуче објавили Марко Ђурић и премијерка Ана Брнабић.

Самоопредељење ће водити Министарство спољних послова, чији ће министар бити Глаук Коњуфца. За министра правде је предложена Аљбуљена Хаџиу, за министра финансија Бесник Бислими, министарство привреде водиће Розета Хајдари, министар задравља биће Арбен Витиа и министар европских интеграција Бљерим Река. За председницу парламента изабрали су Вјосу Османи, кандидаткињу Демократског савеза Косова.

ДСК ће такође имати шест министарства. За министра унутрашњих послова је предложен актуелни градоначелник Подујева Агим Вељиу, министар за инфраструктуру биће Љумир Абдидјику, министар пољопривреде Бесиан Мустафа, министарка образовања науке и технологије Хикмете Бајрами, министарка културе, омладине и спорта Вљора Думоши и министар одбране Антон Ћуни.

Влада ће имати два заменика премијера – једног из Демократског савеза Косова (ДСК) и једног из Покрета Самоопредељење, као и 15 министарстава, шест мање од претходне владе Рамуша Харадинаја. Свака од две странке које су у коалицији имају по шест министарстава, док три припадају мањинским заједницама.

Сходно Уставу Косова, српска заједница би требало да има два министра, док би један од министара припадао другим мањинским заједницама.

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти је јуче изјавио да Коњуфца неће поднети оставку на место председника косовског парламента већ ће након избора за министра по аутоматизму њему престати функција председника Скупштине Косова.

Нову косовску владу чиниће 15 министарстава, позиције ће бити једнако распоређене између коалиционих партнера, па ће сваки водити по 6 министарстава, министарство спољних послова припашће Глауку Коњуфци, док ће преостала три водити представници невећинских заједница.

Како пише КоССев, ово ће бити седма косовска влада од једнострано проглашене независности Косова 2008. Ниједна од протеклих шест није испунила свој четворогодишњи мандат, у просеку су трајале две до две и по године.

Извор:
ДИРЕКТНО