Чему ровови између браће: Мештани Адровића тврде да овде никад није било шверца да би се због тога копали канали

 

Pljevlja-Kanali-na-graniciМештани питомог села Адровићи на граници Црне Горе и Србије не могу да схвате зашто власти копају канале дубоке и широке као војнички ровови. Јарак довољан да заустави и возило са гусеницама

НИКОМ у селу Адровићи није јасно зашто се усред зиме у пограничном делу Црне Горе и Србије у врло лошим условима рада копају дубоки канали и чему ће они служити. Мештани тврде да овде нема, нити је било икада шверца, због кога су се, наводно, власти у Подгорици одлучиле за прављење ровова.

Саговорници „Новости“ у неверици говоре да нико никад није запамтио да су било какве физичке баријере овде делиле браћу.

– Одавде до манастира Милешева, где је наш Свети Сава почивао, нема много. Кад изађем на брдо изнад куће видим Милешеву као на длану. Како, брате рођени, ровови између рођене браће – говори нам кроз сузе мештанин Драгомир Брашанац.

Ни извођачи радова, како каже, нису сигурни шта копају.

– Човек који је надгледао радове казао ми је да је ту туристички. Није хтео да објасни зашто се баш ту копа – прича Драгомир, који је након што му је прекинуто црево од воде покушао да спречи наставак копања, легавши испред грађевинске машине, али су га радници однели.

Иако су из црногорске владе накнадно објаснили „да је са Србијом договорено, у циљу спречавања илегалног преласка границе, запречавање прелаза“, мештани кажу да је сваком на први поглед јасно да дубоки канал подсећа на војнички ров или препреку која је довољна да заустави и возило са гусеницама.

– Овде има тек понеки пут којим се врло тешко може проћи. Народ је у неверици, плашим се да је ово нека порука – казао нам је Славиша Цвијовић.

У селу у недељу нико није могао да нам каже да ли ће следећих дана бити настављено копање дубоких јарака.Багер је паркиран у селу поред једне куће, а незванично, копање канала наставиће се у понедељак.

Извор:
НОВОСТИ