Конгресмен САД Ален Вест: Не знам зашто су америчке трупе на Косову

Florida Congressional DebateПензионисани пуковник америчке војске и доскорашњи републикански конгресмен Ален Вест изјавио је да „не види дугорочне циљеве и разлоге“ због којих би припадници војске САД били на Косову.

Он је, учествујуци на трибини Херитиџ фондације о стању националне безбедности САД, дописнику Тањуга рекао да „не зна који су циљеви и разлози што се америчке трупе и даље налазе на Косову“.

„На највишем нивоу се доносе стратешке одлуке, али не видим дугорочне циљеве зашто би наше трупе биле тамо, а чак ни краткорочне“, додао је Вест.

„Да питате Американце да ли је војска САД и даље у Србији, већина би питала – а где је Србија, где је Балкан. Међутим, нико од званичника не поставља питање који је разлог што су наше трупе тамо“, рекао је некадашњи пуковник америчке војске.
Тренутно се на Косову налази око 1.500 америчких војника смештених у бази Бондстил код Урошевца и Нотинг Хил код Лепосавића.

Пуковник Вест је у обраћању на трибини рекао да САД морају да тероризам назову правим именом, а не да користе еуфемизме као британски премијер Дејвид Камерон који је јучерашње убиство војника у Лондону приписао „екстремистма“.

„Док се ствари не назову правим именом, нећемо моћи да се боримо против тероризма“, рекао је Вест, подсетивши на случај косовског Албанца Хисена Шерифија, који је недавно у САД осуђен не четири доживотне робије због припремања завере у којој би били убијени сведоци и агенти ФБИ са његовог ранијег суђења за тероризма.

Хисен Шерифи је један од шесторице муслимана који су 2011. године били осуђени за планирање напада на базу америчких маринаца Квантико у Вирџинији.

Доскорашњи конгресмен Републиканске партије и некадашњи пуковник војске САД Ален Вест први је црни конгресмен из редова те партије са Флориде у последњих више од 130 година.

Војну каријеру у америчкој армији започео је 1982. године, и био је активан војник све до пензионисања 2004. године.

Вест је био учесник Првог заливског рата 1991. године, као и инвазије на Ирак годину дана пред пензионисање.

ТАНЈУГ