Одговор на Ђукановићеве тезе: Српство у ЦГ је аутохтоно; агресивним монтенегринством нападате традиционални идентитет ЦГ

Одговор на Ђукановићеве тезе: Српство у ЦГ је аутохтоно; агресивним монтенегринством нападате традиционални идентитет ЦГ

“Ако треба да обезбиједимо сва права свим вјерницима, апсолутно ми смо најбољи могући партнер, али ако желите да нам намећете своје националистичке погледе онда их ми заиста не доживљавамо као српско питање, већ као великосрпско питање. Ако намећете српство изван граница Србије, у овом случају Црној Гори, како се онда осјећамо ми који смо такође грађани Црне Горе који смо православци па се национално осјећамо Црногорци има нас 45 одсто према посљедњем попису, шта је са нама”, упитао је у Беранама, на сједници Општинског одбора Демократске партије социјалиста, предсједник странке Мило Ђукановић.

Не може бити најбољи партнер онај који дио свог народа, а без сумње већину, назива “лудачким покретом”.  Не може бити добар партнер онај који игнорише вољу народа, доноси закон под полицијском опсадом а избјегава сва доступна тв сучељавања и дебате. Такав не може бити партнер уопште и показује да не жели да буде. 

“Националистичке погледе” намеће ви, кроз форму агресивног монтенегринства, које прогони све вриједности традиционалног идентитета Црне Горе. И то чините годинама не уважавајући историју Црне Горе и приврженост великог дијела грађана истој. Нарочито интензивно то показујете последњих дана. Ушли сте у фазу гоњења триколорке, да је префарбавате чак и на стативама од гола на игралиштима. Бацате сузавац, трујете људе, да би учинили – шта? Санирали површине? А свакакве вулгарности и скарадности на зидовима опстају годинама и нико их не дира. О привођењима људи у последњих мјесец дана да и не говоримо.

Српско питање је легитимно али га ви називате “великосрпским” да би га манипулативније нападали. А основни је проблем што нам на крају друге и почетку треће деценије 20. вијека поново нудиш одбрану од великосрпског национализма, нудиш оно што си исти Ти на почетку каријере називао “бестидним разлозима за очување на власти”. 

Црногораца има 45%, тачно је. А значајан дио њих говори говори прогнаним српским језиком, и крштен је у Српску Православну Цркву. Као што су Црногорци и Срби држављани Црне Горе, тако су исто Срби и Црногорци вјерници Српске Православне Цркве. Ипак, нека сви који су се потписали као Црногорци, имају у виду ово Ђукановићево присвајање и позивање на њих.

На крају, ви стално отварате тему 1918. године и говорите о опасностима статуса “српске државе”. Па то је идеолошки кошмар, нисмо ми први употријебили израз “српска држава”, “српска књажевина”, “српски владаоци”, “српска краљевина”, то су учинили Никола Петровић, краљ и књаз, и многи, многи прије њега. 

“…Кроз зла времена, што су прелећела изнад српског народа, уништивши му и траг државног живота, ова задужбина Ивана Црнојевића, посљедњег независног српског Владаоца, тако обилато обдарена, била је у стању да сачува у непрекидности. Државну мисао, коју је у оној олујини тај мудри српски Владаоц склонио под Орлов Крш; и сем тога, да сачува до наших дана једину епископску столицу од оних, што је Св. Сава подигао у српској држави.” Књаз Никола, 1895. Године.

Српство је у Црној Гори аутохтоно. Традиционално црногорство је саставни дио тог српства, а ви га нападате агресивним монтенегринством. 

 

Извор: Фејсбук страница Луке Радоњића