Велики губитак за православну заједницу: Упокојио се у Господу протојереј Всеволод Чаплин

Протојереј Всеволод Чаплин изненада умро у 52. години живота

Протојереј Всеволод Чаплин (1968–2020)

Двадесет шестог јануара 2020. године, после одслужене Свете Литургије, изненада се упокојио у Господу велики ревнитељ Православља и антиекумениста протојереј Всеволод Чаплин, настојатељ храма Светог Теодора Студита у Москви. „Сео је на клупу поред храма. Осећао се лоше. И онда је умро“, пренела је РИА „Новости“ речи руског јавног делатника Александра Пелина. Информацију о смрти оца Всеволода Чаплина потврдио је за „РЕН ТВ“ и његов помоћник Евгениј Жулев. Вест су, у току поподнева, пренели сви руски медији.

Протојереј Всеволод Чаплин рођен је 1968. године. 1990-те завршио је Московску богословију, а после четири године – Московску духовну академију. Од 2001. до 2009. године, обављао је дужност заменика председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије. Од 2009. до 2016. године, био је настојатељ храма Светог Николаја Чудотворца за Три Горе у Москви. Од 2009. до 2015. године, вршио је дужност председника Синодалног одељења за односе Цркве и друштва Московске патријаршије РПЦ. Указом патријарха Кирила, 2016. смењен је са те дужности и постављен за настојатеља храма Светог Теодора Студита (Смоленске иконе Божије Матере) у Москви, преноси Борба за веру.

Руски писац Захар Прилепин написао је на свом блогу да је синоћ добио писмо од прот. Всеволода Чаплина и да му је понудио сарадњу. „Можда је ово било његово последње писмо. Уопште не знам шта да радим са тим сазнањем“, написао је Прилепин.

Руска народна линија, у опширном тексту, доноси биографију оца Чаплина и реакције многих руских јавних личности, политичара и свештенства. Владимир Легојда, председник Синодалног одељења руске Цркве за односе са односе са друштвом и медијима, написао је на свом Фејсбуку: „Отац Всеволод Чаплин је умро данас… Неколико година смо радили заједно, много смо разговарали, понекад се пуно свађали … Царство Небеско!“

Текстови о. Всеволода Чаплина на Стању ствари

Извор: Стање ствари