Кина: У покушају да се спречи ширење корона вируса, мере изолације проширене на око 56 милиона људи; Број умрлих се повећао на 41, оболело више од 1.300 људи; Аустралија и Малезија потврдиле прве случајеве вируса на својој територији

In this Friday, Jan. 24, 2020, photo released by China's Xinhua News Agency, a medical worker attends to a patient in the intensive care unit at Zhongnan Hospital of Wuhan University in Wuhan in central China's Hubei Province. China expanded its lockdown against the deadly new virus to an unprecedented 36 million people and rushed to build a prefabricated, 1,000-bed hospital for victims Friday as the outbreak cast a pall over Lunar New Year, the country's biggest, most festive holiday. (Xiong Qi/Xinhua via AP)

ПЕКИНГ, МЕЛБУРН, КУАЛА ЛУМПУР – У кинеској провинцији Хубеи пријављено је нових 15 умрлих људи заражених вирусом корона чиме се број умрлих попео на 41, саопштиле су локалне власти и наводе да је регистровано још 180 заражених, док је укупно више од 1.300 оболелих.

Епидемија новог смртоносног вируса, која је почела у главном граду те провинције Вухану, натерала је кинеске власти да предузму мере како би ограничиле ширење вируса, међу којима су суспензија јавног превоза у 10 градова, затварање храмова током прославе Кинеске нове године, као и Кинеског зида, преноси Ројтерс.

Вирус је доспео у Европу, пошто су у Француској регистрована три случаја код особа које су путовале у Кину.

Таоци коронавируса – 50 милиона људи одсечени од света

Кинеске власти увеле су данас забране саобраћаја у још три града да би спречиле ширење коронавируса, чиме је од света одсечено више од 50 милиона људи у укупно 16 градова.

Осим тога, у Вухану који је већ у изолацији, забрањује се у центру употреба већине возила, укључујући приватне аутомобиле.

Кинески државни медији јављају да ће једино доставним возилима бити омогућен саобраћај после поноћи.

Јавни превоз је укинут почетком седмице, као и летови и железнички саобраћај, преноси АП.

Око 6.000 такси возила биће преусмерено на периферију Вухана, како би помогли грађанима.

Синоћ је у Вухан стигло и 450 војних лекара који имају искуства у лечењу вируса САРС и еболе.

Кинески медији јављају и да је у Вухану преминуо доктор Лијанг Вудонг од последица вируса. Преносе и да је преминуо и други доктор Ђинајг Ђијун, али од срчаног удара услед исцрпљености после вишесатног прегледања пацијената.

Коронавирус у Малезији и Аустралији, расте број оболелих

Аустралија и Малезија су потврдиле прве случајеве новог коронавируса на својој територији.

Аустралија је данас прогласила први потврђени случај коронавируса у држави Викторија, а пацијент хоспитализован у стабилном стању у предграђу Мелбурна, саопштили су аустралијски званичници.

Како се наводи, реч је о кинеском држављанину (50) који је у јануару стигао у Аустралију, и он је изолован и лечи се у болници.

И Малезија је данас потврдила три случаја инфекције коронавирусом, првих у југоисточној Азији.

Министар здравља је рекао је да су заражене особе повезане са 66-годишњим мушкарцем за које су сингапурске власти потврдиле да је позитиван на тестирање вируса.

Вирус се појавио у централном кинеском граду Вухан крајем прошле године, а проширио се на друге градове укључујући Пекинг и Шангај, као и у друге државе – Сједињене Државе, Тајланд, Јужну Кореју и Јапан.

Извор:
НСПМ